Eğitim >> Milliyet Eğitim


Metanol Nedir, Özellikleri Nelerdir? Metanol Nerelerde Kullanılır?


Link [2022-05-21 21:44:35]



Metanol, kısaca metil alkol olarak isimlendirilen bir maddedir. Bileşeni CH3OH şeklindedir. Uçucudur ve bir kapta muhafaza edilmediği zaman havaya karışır ve eksilmeye başlar. Uzun süre solumak üst solunum yolları için tehlike arz eder. Günümüzde insan sağlığı için zararlı olan kaçak alkol üretiminde kullanılmaktadır. Etil alkol sarhoşluk veren bir madde olmasına karşın metanol vücudu zehirleyen bir kimyasal maddedir.

Metanol Nedir?

Bir çeşit alkol olan metanol, endüstride ve kimyada kullanılan bir maddedir. Etil alkol ile karıştırılan metanol zehirli olmakla birlikte daha ucuz olması nedeniyle özellikle temizlik maddesi üretiminde kullanılıyor. Temizlik maddelerinde kullanılan bu maddenin alkol üretiminde kullanılması sonucu her yıl yüzlerce kişi zehirlenerek hayata veda etmektedir.

Metanol Özellikleri Nelerdir?

Akışkan olmakla birlikte yandığında maviye çalan bir alev meydana getirir. Kaynama derecesi 64.6 derecedir. Bütün canlı organizma için zehirli özelliğe sahiptir. 25 mg içildiğinde insanda körlüğü neden olan tehlikeli bir maddedir. Etil alkol gibi metil alkol de insan için ciddi bir tehdittir. Ciltte yaralanmaya neden olabilir ve bu sebeple kullanılırken dikkat edilmelidir.

Metanol Nerelerde Kullanılır?

Endüstri ve kimyada çözücü olarak kullanılan metanol, yakıt üretiminde de kullanılmaktadır. Organik sentezlemede kullanılan bu madde aynı zamanda boya kimya sektöründe de kullanılıyor. Odunun damıtılması ile üretilen metanol ilk defa 1661 yılında bulundu ve günümüze kadar kullanıldı. Birçok alanda kullanılan bu maddenin kullanımı sınırlıdır.



Çok Okunanlar

2024-09-23 01:39:51