Eğitim >> Milliyet Eğitim


Matematikte Sayı Basamakları Nedir? Kısaca Sayı Basamakları Konu Anlatımı


Link [2022-03-23 00:51:08]



Öğrencilerin en çok zorlandıkları derslerden birisi matematiktir. Matematikte temel bazı konuların bilinmesi diğer konuların öğrenilmesi için büyük önem taşımaktadır. Bu konulardan birisi de sayı basamaklarıdır.

Matematikte Sayı Basamakları Nedir?

Doğal sayılar konusunda en çok araştırılan konulardan birisi de sayı basamaklardır. Bir doğal sayıda rakamların her birinin bulunduğu yere basamak adı verilmektedir. Rakamların bulunduğu basamağa göre aldıkları değere ise basamak değeri denilmektedir. Bununla birlikte sayı değeri rakamların gösterdikleri değere denilmektedir.

Sayılar basamak sayılarına göre değerlendirilmektedir. Buna göre sayılar şu şekilde isimlendirilir:

- İki basamaklı doğal sayılar ab şeklinde gösterilmektedir.

- Üç basamaklı sayılar abc şeklinde gösterilmektedir.

- Dört basamaklı sayılar ise abcd şeklinde gösterilmektedir.

Sayı Basamaklarının Özellikleri Nelerdir?

Sayılar bir basamaklı, iki basamaklı ve üç basamaklı gibi isimler ile isimlendirilmektedir. Sayı basamaklarının kendi içlerinde sahip olduğu özellikler şunlardır

- Sayı yazılırken hiçbir rakam taban değerinden büyük olmamaktadır.

- İki sayı arasında işlem yapılması için sayıların taban değeri eşit olmalıdır.

- Sayılarda toplama veya çarpma işlemlerinde sayılar toplam taban değerine eşit ise o alınmaktadır. Büyük sayı tabanına bölünüp kalan yazılır ve bölüm bir üst basamağa eklenmektedir.

- Sayıların basamak değeri sayının virgül kısmının solunda yer alan kısmının tabanı sırası ile 0, 1, 2, 3, gibi kuvvetleri alınarak bulunmaktadır. Sağında kalan kısmının basamak değeri ise sırası ile -1, -2, -3, gibi kuvvetler alınarak bulunmaktadır.

Kısaca Sayı Basamakları Konu Anlatımı

0’dan başlayıp sonsuza kadar giden sayılara doğal sayılar adı verilmektedir. Matematikte doğal sayılar N ile gösterilmektedir. Bir doğal sayının tabanına göre aldığı değere basamak değeri adı verilmektedir. O sayının her basamağında oluşturan rakamlara ise basamak adı verilmektedir. Bir örnek ile açıklanması gerekir ise:

- (abcde)n sayısında n değeri sayı tabanı olmaktadır. Buna göre a, b, c, d, e sayı basamaklarıdır. Böylece a, b, c, d, e basamaklarının n sayısına göre aldıkları değere basamak değeri adı verilmektedir.

Bir doğal sayıda kaç tane rakam var ise sayı o kadar basamaklı olmaktadır. Sayı basamaklarına pek çok örnek vermek mümkündür. Sayı basamaklarına örnek şu şekilde verilebilir:

- 256 sayısı üç basamaklı bir sayıdır.

- 1254 sayısı dört basamaklı bir sayıdır.



Çok Okunanlar

2024-09-23 23:31:16