Siyaset >> Milliyet Siyaset


‘Mariupol’dan tahliye için hazırlıktayız’


Link [2022-04-14 08:31:33]



ASLIHAN ALTAY KARATAŞ - Akar, Karadeniz'deki serseri mayın tehlikesine ilişkin soru üzerine teyakkuz halinde olduklarını söyledi. Mayın tehlikesine karşı ellerinde güçlü imkanlar olduğunu ve bunları seferber ettiklerini vurgulayan Akar, "Mayın avlama gemilerimiz, deniz karakol uçaklarımız, helikopterlerimiz, İHA'larımız, SAS timlerimizin alarm durumlarını yükselttik. Gelişmeleri yakından takip ediyoruz. İhbar alındığında unsurlarımız süratle gereğini yapıyorlar" dedi.

Mariupol'dan aralarında Türk vatandaşlarının da olduğu sivillerin tahliyesine yönelik çalışmalara da değinen Akar, şunları kaydetti: "Rusya ve Ukrayna savunma bakanlıkları ile sürekli iletişim halindeyiz. Türkiye olarak oradaki tahliyelerin emniyetli bir şekilde gerçekleşmesi için yapılması gereken ne varsa, gemi tahsisi dahil, yaptık, yapıyoruz. Bu konuda önümüzdeki günlerde olumlu bazı gelişmeler bekliyoruz. Oradaki insani durum son dönemde kötüleşti. Türklerle birlikte tüm sivilleri tahliye etme konusunda her türlü hazırlığı yaptık. İkili bir konu mevcut, kentin bir bölümü Rusya bir bölümü ise Ukrayna kontrolünde. Sonuç olarak biz insani bakımdan yapılması gereken ne varsa bunu gerçekleştirmek için gayret gösteriyoruz."

'Blok 70 F-16'lara ihtiyacımız var'

ABD'den F-16 uçakları teminine ilişkin sürecin devam ettiğini belirten Akar, "Bizim Viper denilen Blok 70 F-16'lara ihtiyacımız var. Bununla birlikte elimizdeki F-16'ların da modernizasyonu gerekiyor. ABD Savunma Bakanlığındaki süreç ABD Dışişleri Bakanlığı ile devam ediyor" diye konuştu. ABD Dışişleri Bakanlığı'nın Kongre'den gelen soruya verdiği yanıtın yer aldığı mektubu değerlendiren Akar, "Mektupta bazı olumlu unsurlar olmakla beraber ihtiyatlı olmak lazım. Bu uzun bir süreç, temennimiz bunun olumlu sonuçlanması" dedi.



Çok Okunanlar

2024-10-23 07:29:05