Yazarlar >> Milliyet


‘Malatya dünyanın parlayan yıldızı olacak’


Link [2022-12-16 13:16:19]



Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan, ‘Malatya’yı dünya şehri yapmak için gayret gösteriyoruz’ dedi.

Malatya Büyükşehir Belediyesi’nin düzenlediği EXPO 2028 Malatya Lansman Programı’na katılmak için pazartesi günü Malatya’ya gittim. Malatya’ya en son 2018 Nisan ayında gitmiştim. O zaman Selahattin Gürkan, Battalgazi belediye başkanıydı. Üç dönem Battalgazi ilçesini yöneten tecrübeli Başkan Malatya’nın çehresini değiştirmişti. Havaalanına indikten sonra şehre girene kadar araçtan merakla etrafa baktım. Malatya çok ciddi değişime uğramıştı. Program öncesi kentte kısa bir tur atayım dedim. Sokak ve caddeler pırıl pırıldı. Malatya’ya yeni bir kent meydanı yapılmış ve çok yakışmış. Başkan Gürkan seneler önce bana Battalgazi’de asfaltsız yol kalmayacak demişti. Anladığım kadarıyla bu projesini de Malatya’nın geneline vurarak Malatya’nın tüm yollarını pırıl pırıl yapmış. Akşam lansman toplantısına gittiğimde Malatya Valisi Hulusi Şahin ile karşılaştık. Vali Bey ile Batman Valiliği yaptığı dönemden tanışırım. Batman’a çok güzel hizmetlerde bulunmuştu. Şimdi şans Malatya’ya vurmuş. Vali Bey gerçekten daha önceki görevlerinde de çok başarılı işlere imza atan bir yönetici. Malatya’da da çok güzel hizmetler yapacağından hiç şüphem yok. Malatya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Oğuzhan Ata Sadıkoğlu, Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Ramazan Özcan ve ismini sayamadığım birçok isim bu lansmanda tek yürek olmuşlardı. Başkan Gürkan ile kısa bir sohbet gerçekleştirdik. Gelelim başkanın söylediklerine…

‘Medeniyetin inkişaf ettiği yer Malatya’dır’

Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan, “Dünya sergilerinin yapılacağı EXPO 2028’in ev sahibi bir şehrin şehr’ül eminiyiz. Biz Malatya’yı tarif ederken Malatya, insanlık medeniyetinin başladığı, Anadolu’yu anayurt yapan destan şehri diye tarif ediyoruz. Malatya tarihte medeniyetin inkişaf ettiği yer. İlk devlet hayatı, ilk bürokrasi hayatının, ilk muhasebe işlemlerinin, ilk gümrükleme işlemlerinin, ilk tapınakların devlet yönetiminden ayrı bir yere taşınması ve bir devir açan taş devrinden demir devrine evrilme ve demirin araç gereç ve silah olarak kullanılması yani medeniyetin inkişaf ettiği yer Malatya’dır. Dolayısıyla EXPO’nun Malatya’ya gelmesi mukadderdi. Malatya dünya şehri olacak. Dün Malatya’ya biçilen ufuk Doğu’nun parlayan yıldızı olabilir mi? Değil Doğu’nun parlayan yıldızı, değil Türkiye’nin parlayan yıldızı, değil Avrupa’nın parlayan yıldızı, dünyanın parlayan yıldızı olacaktır Malatya. EXPO onun nişanesidir. EXPO ile ilgili dünya bahçeleri sergisinin ki yaklaşık 50 ülkenin katılacağı 2 milyon civarında ziyaretçi bekliyoruz. Bizim seçtiğimiz yer şehirle hemhal olan, şehirle bütünleşen, 24 saat şehirle yaşayan ve yaklaşık 50 ülkenin getirdiği bahçelerin sergilendiği, sanat yapılarının, mimari yapılarının, kültürlerinin, geleneklerinin, göreneklerinin, insan yaşantılarının sergilendiği bir 2028 EXPO’yu düşünüyoruz. Türkiye’de 81 ilde iki şehir yeşil unvanıyla anılır. Biri Yeşil Bursa’dır, biri Yeşil Malatya’dır. İnsan eliyle yetiştirilmiş en yeşil alanlar Malatya’dadır. Güneşin altın yumurtası diye tabir ettiğimiz kayısımız da yeşil alanları en iyi şekilde gövdeleriyle süsleyen ağaçlarımızdır. İnşallah bu süreç hem ticaret anlamında kayısımızı diğer ticaretlerimizi, sanayimizin, kültürümüzün, tarihimizin tanıtılmasında da önemli bir rol oynayacaktır” dedi.

‘Kümülatif değeri 5 milyar dolar’

Başkan Gürkan, dünyada kuru kayısı pazarının yüzde 85’ini Malatya’nın karşıladığını belirterek, şunları söyledi: “Bu rakamlara baktığınız zaman bu alanda ülke ekonomisi için önemli bir rakam. Hal böyle iken bizler de Malatya’da kayısının değerinin artması ve kayısıdan elde edilen payın artırılması için göreve geldiğimiz ilk gün kayısı ile ilgili bir merkezin olması gerektiğini ifade ettik. Bunu yaparken bizim temel prensiplerimiz ve yönetim anlayışımızda olan katılımcı belediyecilik anlayışıyla ilgili paydaşlarla istişare ederek projemizi başlattık. Şu anda Türkiye’nin en büyük ilk beş projesinden biri olan Dünya Kayısı Ticaret Merkezimizde inşaat çalışmalarında yüzde 90 seviyelerindeyiz ve önümüzdeki yıl açılışını gerçekleştireceğiz. Kayısının dünyada kümülatif değeri 5 milyar dolar seviyelerinde. Bu 5 milyar dolarda bizim 200-300 milyon dolar bazında bir pay almamız Malatya’mız açısından doğru değil. Göreve geldiğimizde rakamlar bu seviyedeyken merkezimizin inşaat çalışmalarının ve belirli adımların kayısı için atılmasından sonra bu rakamlar 600 milyon dolara seviyesine çıktı.

Ama bu bizim için yeterli bir rakam değil. Bizim hedefimiz 2-2.5 milyar doların Malatya’da kalması. Bu olduğu takdirde Malatya ekonomisi daha da gelişecek ve bu da Türkiye ekonomisine büyük katkılar sağlayacak. İnşallah merkezimiz aktif bir şekilde çalıştığı zaman kayısı ve türevlerini de çeşitlendirdiğimizde hedeflediğimiz rakamları yakalamış olacağız.”

Boğaz’ın yeni kütüphanesi açıldı

Sarıyer’e değer katan projeler arasında yer alan Büyükdere Kütüphanesi, modern ve çeşitli kitap koleksiyonu ile birçok öğrenci ve yetişkinin yeni gözde merkezi oldu. Daha önce eski başkanlık binası olarak kullanılan bina, aynı anda 80 kişilik çalışma kapasitesine sahip bir kütüphaneye dönüştü. İçerisinde 10 bin 199 kitap ve 25 bin 713 elektronik kitap bulunan kütüphane üç kattan oluşuyor. Üç adet yetişkin kitaplığı ve çalışma salonu, bir adet çocuk kitaplığı, okuma ve dinlenme alanı, toplantı odası ve kış bahçesi bölümleri bulunuyor. 7’den 70’e tüm yaş gruplarını ağırlayan kütüphanede öğrenciler araştırmalarını yapıp ders çalışırken, kadınlar okuma saati yapıyor. Ufak bir mola vermek isteyenler ise yeşillikler içerisinde bulunan kış bahçesinde muhteşem manzaraya karşı çaylarını yudumluyor, sohbet ediyor.

Bu otelin ayrıcalığı ne?

İzmir’de yaşamakta olan okurlarımız, “İzmir Büyükşehir Belediyesi denetiminde olan Pasaport ve Kordon bölgelerindeki tüm yiyecek içecek mekânlarının bir şartname dâhilinde açık hava alanlarının tente ve kapalı alanları standart altına alınmıştır. Bina hizasından geçişleri halka açık olacak şekilde tüm mekânlar açık bırakmak zorundadır. İzmir Marriott Hotel ise bu şartname kapsamının dışında olarak binasının önünden geçişi tam olarak kapatmıştır. Bu işletmenin tüm kordon işletmelerinden ayrıcalıklı bir işgaliye hakkı mı bulunmaktadır? Tüm otel ve iş yerinde kaldırımda yürüme alanları kordon boyunca açık. Ancak bu otel bu alana açılır kapanır bir kapı yapmış. Oradan geçemiyorsunuz” dedi. Okurlarımızın bu şikâyetinden sonra bakalım İzmir Büyükşehir Belediyesi İzmir Marriott Hotel’in önündeki alanı halka açacak mı?

Gazetelikler hâlâ boş!

İstanbul’da yaşamakta olan bir okurumuz, “Bir şirkette üst düzey yöneticiyim. İşim gereği sık seyahat ediyorum. Genelde de THY’nin yolcu salonunu kullanıyorum. Pandemiden önce seyahat ederken dünyada ve ülkemizde ne olduğunu, akşam izleyemediğimiz maçların sonuçlarını yolcu salonundaki raflarda duran gazetelerden alır hem bekleme salonunda hem de uçuş sırasında okurduk. Pandemiyle birlikte raflar boş kaldı. Havaalanının içinden geçiyor olsak içeriden gazete alma imkânımız olur ancak bu yolcu salonundan geçtiğimizde böyle bir fırsatımız da olmuyor. Zaten bu yolcu salonunu tercih etme sebeplerimiz uçağı beklerken kaliteli vakit geçirmek. Emin olun bu salonu kullanan yüz kişiden doksanı bu gazetelerin olmamasından rahatsız. Haftada birkaç kez kullandığım salonda yanımda oturan kişiler bile gazeteleri konuşuyor. Bir an önce gazete hizmetinin geri gelmesini istiyoruz” dedi. Okurlarımızın bu şikâyetini Türk Hava Yolları Genel Müdürü Bilal Ekşi’ye iletmiş olalım.

Minibüslere sivil trafik polisi denetimi!

İstanbul Emniyet Müdürlüğü’ne bağlı sivil trafik polisleri Kadıköy-Kartal-Pendik güzergâhındaki minibüsleri denetledi. Sürücülerin kırmızı ışıkta geçip geçmediğini, fazla yolcu alıp almadığını, güzergâh dışına çıkıp çıkmadığını, araç kullanırken cep telefonu ile konuşup konuşmadığını inceleyerek, sürücülerin riskli ve dikkatsiz araç kullanımını fotoğraf ve video ile belgeledi. Uygulama noktalarında bekleyen Sivil Trafik Ekipler Amirliği’ne bağlı sivil trafik polisleri de kural ihlali yapan minibüs şoförlerini durdurup araç içerisindeki sivil polis ile yapılan kural ihlallerini sürücülere söyledikten sonra cezai işlem uyguladılar. İki saat içerinde yapılan denetimlerde 10 araç sürücüsüne kırmızı ışık ihlalinden 3, sol şeritte yolcu indirmeden 1, fazla yolcu almaktan 4, saygısız araç kullanmaktan 2, cep telefonu ile konuşmaktan 1, yayaya yol vermemekten 1, emniyet kemeri takmamaktan da 3 maddeden toplamda 4384 TL para cezası uygulandı.

Siz sorun yetkililer yanıtlasın

Sevgili okurlar! Yaşadığınız şehirde, sokağınızda, cadde ve kaldırımlarda gördüğünüz aksaklıkları, trafikte karşılaştığınız sorunları, kurum, kuruluş ve markalarla yaşadığınız problemleri sorumlulara duyurmak, şikâyetlerinizi onlara iletmek ve çözüm bulunmasını istiyorsanız, bize iletin. 0530 954 59 59 numaralı telefonumu günün her saatinde arayabilir, whatsapp’tan veya eren.aka@milliyet.com.tr elektronik posta adresine şikâyetinizi fotoğraflarıyla birlikte iletebilirsiniz...



Çok Okunanlar

2024-10-17 23:41:42