Eğitim >> Milliyet Eğitim


Majistral İlaç Nedir, Ne İşe Yarar? Majistral İlaçlar Ne İçin Kullanılır?


Link [2022-07-25 16:00:19]



Majistral ilaçlar cam şişede ya da kendi ambalajında hastalara verilir. Kullanım talimatları ile son kullanma tarihleri de etiketlerde belirtilir.

Majistral İlaç Nedir, Ne İşe Yarar?

Majistral ilaç, eczanelerde hazır olarak bulunmayan fakat doktorlar tarafından reçeteye yazılmış olan formüle göre hazırlanan ilaçlardır. Bu ilaçlar doktorların reçeteye yazdığı formüllere göre eczacılar tarafından hazırlanır. Günümüzde her ne kadar birçok ilacın formu eczanede olsa da majistral ilaçlar yoktur. Majistral ilaçların dahilen kullanılanlarına beyaz, haricen kullanılanlarına ise kırmızı etiketle eklenir. Etikette ise ilacın içeriği, kullanım şekli ve son kullanma tarihi bilgileri yer alır.

Majistral İlaçlar Ne İçin Kullanılır?

Piyasada yüksek tutarlarda satılan ilaçların daha uygun fiyata gelmesi için majistral ilaçların kullanımı önemlidir. Hasta ekonomisine ve ithal ilaçların formüle edilebilmesine de önemli katkıları bulunur. Doktorlar tarafından hastaya uygun ilaç formülleri yazılır ve eczacı tarafından da bu ilaçlar formüle uygun bir şekilde hazırlanır. Majistral ilaçların hazırlanmasında kullanılan tüm kimyevi maddeler cam şişelerde ya da kendi ambalajlarında hastaya verilir.

Majistral reçetelerde en çok 10 günlük tedavi ücreti ödenmektedir. Reçetenin üzerinde günlük olarak alınması gereken miktar, tedavinin amacı ve tedavinin süresi de yer alır. Tüm bunlar hekim tarafından belirlenir ve reçeteye yazılarak hastaya verilir. Hasta da reçeteyi eczacıya vererek ilaçlarını alarak kullanabilir.



Çok Okunanlar

2024-09-21 20:29:50