Eğitim >> Milliyet Eğitim


Maiotik Nedir, Tdk Sözlük Anlamı Ne Demek? Mayotik Sorgulama Nasıl Yapılır?


Link [2022-04-20 04:51:09]



Maiotik, sorularla öğretme yöntemi olarak tanımlanmaktadır. Bilgiyi sınayarak öğrenmenin önemini vurgulayan sistemi ilk kez Sokrates kullanmıştır. Menon diyaloğu olarak bir köleye geometri teoremi çözdürmek amacıyla kullanılmıştır. Sokrates, her insanın doğuştan tüm bilgilere sahip olduğuna doğru sorular ve öğretme metotlarıyla etkinleşeceğine inanmaktadır.

Maiotik Nedir, TDK Sözlük Anlamı Ne Demek?

Maiotik; soru sorarak bilgiyi açığa çıkarma yöntemidir. Yunan Filozofu Sokrates tarafından ilk defa kullanıldığı bilinmektedir. Maiotik yöntemini ilk olarak Sokrates, Menon diyaloğunda bir köleye geometri terimi öğretmek amacıyla kullanmıştır. İroni tersi olarak düşünülen yöntem günümüzde popüler olamamıştır. Yöntemin amacı kişinin doğru yöntemlerle bildiğini açığa çıkarmak ve kendine güven kazandırmaktır. Günümüzde tümevarım yöntemi olarak bilinen bir öğrenme tekniğidir.

Mayotik Sorgulama Nasıl Yapılır?

Mayotik sorgulama, kişinin doğuştan sahip olduğu bilginin karşılıklı diyalogla ortaya çıkacağı inancıdır. Sokratik yöntem olarak bilinen Mayotik sistemi üç aşamada gerçekleşmektedir.

- İlk aşama yanlışı ayıklayarak uzaklaştırmak,

- İkicisi, kişinin zihninde var olan doğruya, sorularla ulaşmaktır. Bunu doğruma yöntemi olarak tanımlayan Sokrates, ebe olan annesinden esinlendiğini de vurgulamaktadır.

- Üçüncü aşama ise, Tanrı kavramı,(Yüce güç) Tanrı’nın dünya işlerinden iyilik ve bilgeliği desteklediğine inanmaktır. Vicdan, vicdanın sesi ve görünmez destekler anlamında kullanılan Diamon’dur.



Çok Okunanlar

2024-09-23 05:25:35