Eğitim >> Milliyet Eğitim


Maastricht Antlaşması Nedir? Önemi, Maddeleri, Özellikleri, Tarihi, Nedenleri Ve Sonuçları


Link [2022-03-24 08:31:23]



Maastricht Antlaşması 7 Şubat 1992 senesinde imzalanmıştır. Bu antlaşma ile AET AB olmuştur. Maastricht Antlaşması Nedir? 7 Şubat 1992 yılında imzalanmış olan Maastricht Antlaşması AET'nin AB olması yolundaki ekonomik ve tüm parasal birliğin de gerçekleşme istikametine girmiş olduğu bir antlaşmadır. 7 Şubat 1992 yılında imzalanmasına rağmen yürürlüğe girmesi 1 Kasım 1993 yılıdır. 10 Aralık 1991 yılında Maastricht'te düzenlenmiş olan zirvede öncesinde toplanmış olan hükümetlerarası konferanslardan sonra varılmış olan sonuçlar temel alınmıştır ve buna göre yeni antlaşmalar yapılmasına karar verilmiştir. Bu antlaşma ile Avrupa Ekonomik Birliği'nin adı Avrupa Birliği olarak değiştirilmiştir. Maastricht Antlaşması ile Avrupa Birliği kurulmuş ve Avrupa Topluluklarına da başka yeni boyutlar kazandırılmıştır. Ayrıca yeni bir hukuksal yapı düzenlenmiş ve Avrupa Birliği'nin üç temel direği oluşturulmuştur. Önemi, Maddeleri, Özellikleri, Tarihi, Nedenleri ve Sonuçları Maastricht Antlaşmasının diğer adı Avrupa Birliği Antlaşmasıdır ve 1 Kasım 1993 senesinde yürürlüğe girmiştir. Bu antlaşma ile 1999 senesine kadar parasal birliğin tamamlanmasına karar verilmiştir. Tek Avrupa para birimi olarak bilinen Euro'nun temelleri de bu antlaşma ile atıldı. Misyonlarının belirlenmiş olduğu Avrupa Merkez Bankaları sistemi kuruldu. Fiyat istikrarını sağlamak ve Euro'yu korumak temel amaçtır. Aynı zamanda Avrupa vatandaşlığının oluşturulmasına da karar verilmiştir. Ortak dış ve aynı zamanda güvenli ile içişlerinin ve adalet politikalarının da meydana getirilmesine karar verilmiştir. Antlaşma ile Avrupa Ekonomik Topluluğunun adı Avrupa Birliği olmuştur ve üç temel direk oluşturulmuştur. Bu yapının ilk önemli direğini Avrupa toplulukları oluşturmaktadır. Bu topluluklar AET, AKÇT ve Euratom topluluklarıdır. İkinci önemli direğini Ortak Dışişleri Güvenlik Politikası ve üçüncü direğini ise Adalet ve İçişleri oluşturmaktadır. Her biri birbirinden ayrı olarak yürütülen ve önemli bir yere sahip olan üç temel direktir. Antlaşmanın maddeleri şu şekildedir:

Birliğin ortak değerlerini ve temel çıkarlarını korumak için ortak bir güvenlik politikası ortaya çıkarıldı.

Avrupadaki vatandaşların emniyetini ve güvenliğini artırmak için adalet ve aynı zamanda içişleri konusunda yakın bir işbirliği gerçekleştirildi.

Euro'yu kurmak ve EMU'nun da başarısını sağlamak için devletler Avrupa ekonomilerini her zaman bir araya getirmek gerektiğinde anlaştılar.



Çok Okunanlar

2024-09-23 21:38:42