Yazarlar >> Milliyet


Londra çağdaş sanat dünyası bu restoranı konuşuyor


Link [2022-12-13 08:32:19]



Yeme-içme mekânları çağdaş sanatı sahiplenerek, sanatçılara yeni sergileme alanları yaratarak kendi yıldızlarını parlatıyor.

Buna alışığız.

Bkz. Son örneklerden biri, İngiltere’nin önde gelen restoran gruplarından olan Caprice Holding’in sahibi Richard Caring, Mayfair’de Bacchanalia adlı bir restoran açtı.

Restoranın en büyük özelliği içindeki dev Damien Hirst heykelleri.

Bu, Richard Caring’in Damien Hirst’le yaptığı ilk iş birliği de değil.

Daha önce Sexy Fish ve Brasserie of Light adlı restoranları için de Damien Hirst heykeller yapmıştı.

Sanat galerisi yeme-içme sektörüne girdi

Şimdi ise tam tersi bir örnek var global sanat ve yeme-içme dünyalarının gündeminde.

Köklü ve global bir sanat galerisi olan Hauser & Wirth şimdi yeme-içme sektöründe büyük atılımlar yapıyor.

1992 yılında Zürih’te Iwan Wirth, Manuela Wirth ve Ursula Hauser tarafından kurulan galeriye 2000 yılında ortak ve başkan Marc Payot ve CEO Ewan Venters da katıldı.

Global bir aile şirketi olan Hauser & Wirth çok büyüdü, son 30 yılda Hong Kong, Londra, New York, Southampton, Los Angeles, Somerset, Menorca, Monaco, Zürih, Gstaad ve St. Moritz’de şubeler açtı.

Galeri, kimliğini şekillendirmede etkili olan ve Hauser & Wirth’in sanat, eğitim ve sürdürülebilirlik ile ilgili çeşitli etkinliklerine ilham kaynağı olan 90’dan fazla sanatçı ve kurumu temsil ediyor.

Hauser & Wirth, sanatçılara olan bağlılığı ve dünya çapında ileri görüşlü sanatsal projeleri desteklemesiyle itibar kazandı.

Sergi programının yanı sıra ünlü küratörlerle iş birliği yapmasıyla, yeni bilim ve araştırmalara önemli kaynaklar yatırmasıyla da dikkat çekiyor.

Galeri, ilk günlerinden beri tarihsel olarak önemli sergiler düzenledi.

1992’deki açılış sergisi, Zürih’in kalbindeki bir Art Deco villanın birinci katında bulunan Hauser & Wirth’in ilk galerisinde gerçekleşti; Alexander Calder’in eserlerini Joan Miró’nun heykelleri ve resimleriyle birleştirdi.

Galerinin temsil ettiği sanatçı ve kurumlar arasında Louise Bourgeois, The Estate of Philip Guston, The Eva Hesse Estate, Allan Kaprow Estate, Mike Kelley Foundation for the Arts, The Estate of Jason Rhoades, Dieter Roth Estate ve The Estate of David Smith bulunuyor.

Gelelim yeme-içme dünyasındaki yeni yatırımlarına.

Önce Londra’da çağdaş sanatçıların çok sevdiği Groucho Club adlı bir üyelik kulübünü satın aldılar.

Şimdi ise Mayfair’de Mount Street Restaurant adlı bir restoran açtılar.

Restoranın özelliği Picasso’dan Lucian Freud’a birçok değerli sanatçının eserlerinin burada sergileniyor olması.

Henüz yemek/fiyat kalitesi dengesi oturmuş durumda değil, yemekler yeterince iyi değil. Ama şimdi şef Mark Hix’i yeme-içme grubunun başına getirdiler ve yemeklerin de iyileşmesi bekleniyor.

Bu değişim gerçekleşene kadar ise hem atıştırmak hem de bir şeyler içmek için restoranın alt katındaki The Audley Public House adlı mekânları da görülmeye değer. Çünkü burada da Hauser & Wirth’ün seçtiği eserler sergileniyor.

İşte bu yüzden şu anda Londraçağdaş sanat dünyası en çok bu iki mekânı konuşuyor.



Çok Okunanlar

2024-09-16 23:04:42