Eğitim >> Milliyet Eğitim


Londra Antlaşması Nedir? Tarihi, Maddeleri, Önemi, Nedenleri Ve Sonuçları


Link [2022-03-23 00:51:08]



Londra Antlaşması, 10 Mayıs 1913 tarihinde Osmanlı ile Bulgaristan arasında imzalanmıştır. 1.Balkan Savaşında alınan yenilgi sonunda imzalanmıştır.

Londra Antlaşması Nedir?

Londra antlaşması birçok kişi tarafından merak edilerek sıklıkla araştırılan antlaşmalardan biridir. Londra Antlaşması 1.Balkan savaşında alınan yenilgi sonucunda 30 Mayıs 1913 tarihinde Osmanlı İmparatorluğu ile Bulgaristan Krallığı arasında imzalanmıştır. Londra Antlaşması Osmanlı'nın imzaladığı son antlaşmalardan biridir ve İngiltere'nin Londra şehrinde imzalanmıştır. Balkan savaşından sonra imzalanmış olan Londra Antlaşmasıyla beraber Osmanlı İmparatorluğu topraklarını kaybetmeye devam etmiştir. Londra Antlaşmasından en karlı şekilde çıkan ülkelerden biri de günümüzdeki Bulgaristan'dır. Antlaşma sonucu istediğini alan Bulgaristan Trakya bölgesindeki hakimiyetini güçlendirmiştir.

Tarihi, Maddeleri, Önemi, Nedenleri ve Sonuçları

Londra Antlaşmasının tarihi 10 Mayıs 1913 tarihidir. Antlaşma bu tarihte İngiltere'nin başkenti olan Londra'da imzalanmıştır ve Rusya, Yunanistan, Almanya, İtalya, Avusturya-Macaristan, Sırbistan, Karadağ, Bulgaristan ve Osmanlı İmparatorluğu gibi devletlerden oluşmuştur. Londra Antlaşmasının maddelerinin tümü genelde Bulgaristan Krallığına yöneliktir. Bu bir barış antlaşması olsa da Osmanlı İmparatorluğu tarafından bakıldığında oldukça ağır şartlara sahip olduğu bilinmektedir. Osmanlı İmparatorluğu istemese de bu antlaşmaya mecbur kalmıştır. 1913 yılında bir konferans sonrası antlaşmaya karar verilmiş ve Osmanlı İmparatorluğu da dahil edilmiştir. Londra antlaşmasının maddeleri şu şekildedir:

Girit, Makedonya ve Selanik tamamen Yunanistan devletine aittir.

Makedonya'nın kuzey alanı ve orta alanı Sırbistan devletine verilecek, aynı zamanda yönetim de Sırbistan'a ait olacaktır.

Osmanlı İmparatorluğunun Balkanlardaki devlet sınırları değişecektir. Bu sınır Enez sınırına kadar çekilecektir.

Londra Antlaşması sayesinde Mısır sorunu çözülmüştür. Osmanlı'nın Balkanlardaki gücünü sarsan Londra Antlaşması sonrasında Osmanlı Tanzimat fermanını ilan etmiştir. Londra Antlaşması Osmanlı'nın gerileme döneminde imzaladığı ve ağır maddeleri olan bir antlaşmadır. Londra Antlaşmasının sonucu şu şekildedir:

Osmanlı'nın sınırları Enez'e kadar çekildi.

Bulgaristan Trakya'da söz sahibi oldu. Kavala ve Dedeağaç Bulgaristan'a verildi.

Makedonya'nın yönetimi Sırbistan'a verildi.

Yunanistan Selanik ve Girit'i ele geçirdi.

Bulgaristan Ege Denizinde hakimiyet kurdu.

Londra Antlaşması sonucu Bab-ı Ali baskını oldu, İttihat ve Terakki iktidarlığa geldi.

Balkan savaşı başladığında Londra Antlaşması'nın tüm maddeleri ile beraber hükümleri de geçersiz oldu.

Çok Okunanlar

2024-09-23 23:17:33