Yazarlar >> Milliyet


Kuzeyin parlayan yıldızı: ORDU


Link [2022-09-23 09:24:20]



Ordu’nun çehresini değiştiren Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Mehmet Hilmi Güler,30 Mart 2019 yerel seçimlerinden bugüne kadar hayata geçirdiği projeleri Milliyet’e anlattı.

Dört yıl önce geldiğim Ordu’ya yeniden yolum düştü. Deniz üstüne inşa edilen Ordu-Giresun Havalimanı’na indikten sonra Ordu’ya döndüğümüz anda geçen dört yıl da ciddi bir değişim yaşandığını hissettim. Daha ilk kavşakta bizi muhteşem bir tesis karşıladı. Durgun Su Sporları Merkezi, her şey düşünülmüş. Değişimi ilk o an hissettik. Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Mehmet Hilmi Güler, Ordu’ya muhteşem dokunuşlarda bulunmuş. Klasik belediyecilikte olması gereken her şey katbekat yapılırken sosyal belediyecilikte çığır açılmış. Tarım, turizm, teknoloji ve enerji gibi alanlarda yapılan çalışmalarla Ordu değerine değer katmış.

Ordu’daki değişim ve yatırımları konuşmak için Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Mehmet Hilmi Güler’i makamında ziyaret ettim. Kente son 3.5 yılda birçok eseri kazandıran Başkan tüm içtenliğiyle sorularımı yanıtladı.

-Öncelikle son 3.5 yılda hayata geçirilen altyapı ve üstyapı geçen projelerinizden bahseder misiniz?

Son 3.5 yılda çok ciddi projelere imza attık. Öncelikle altyapı ve üst yapıda çok yol kat ettik. Hemşerilerimizi, Ordu Büyükşehir Belediyesi olarak 3.5 yılda 1600 km yolu sıcak asfalt ve betonla buluşturduk. Ordu’da yol sorun olmaktan çıkıyor. Konforlu ulaşım imkânı sayesinde de zamandan ve akaryakıttan tasarruf sağlandı. Yapılan bu çalışmaları kendi kurduğumuz asfalt plenti ve satın aldığımız araç ve iş makineleriyle maliyeti aza indirerek müteahhit kârını aradan çıkartarak yapıyoruz. Göreve başladığımız günden bugüne OSKİ Genel Müdürlüğümüz tarafından 19 ilçemizde 1.275 km’lik içme suyu hatlarını sil baştan yeniledik. Toplam tutarı 420 milyon olan bu çalışma ile vatandaşlarımıza temiz ve kesintisiz bir içme suyu sağlamış olduk. Bu çalışma yeterli mi değil. Daha iyisini daha fazla hizmeti vatandaşlarımızla buluşturmak için gece-gündüz çalışıyoruz. Biz birinci yıldan itibaren vitesi 5’e taktık, yatırımlarımıza tam gaz devam ediyoruz.

-Yol yapımında bu kadar yoğun ve hızlı çalışmanızın nedenlerinden bir tanesi olarak aldığınız iş makineleri olduğunu bahsettiniz. Ne kadar iş makinesi aldınız?

Kendi iş makinelerimizle yollarımızı, menfezlerimizi, alt geçit, üst geçitlerimizi yapıyoruz. Şu anda biz beş yılda yapılacak çalışmaları aşağı yukarı 2.5-3 yılda tamamladık. Güzel çalışmalarla Ordu’muza hizmet etmeye devam ediyoruz. Biz artık iş makinelerini kiralamıyoruz, kendi makinelerimizi alıyoruz. Mal sahibi oluyoruz. Maliyetlerimizi düşürüyoruz. Kimseye bağımlılığımız yok. Gece gündüz kendi elemanlarımızla çalışıyoruz. 3,5 yılda 198 aracı bünyemize katarak yatırım ve hizmetlerine hız kazandırıyoruz.

-Ordu’da bir cadde var ki her yerde görüyoruz. Rengârenk ve çok güzel. Hikâyesini anlatır mısınız?

Altınordu ilçemizde bulunan ve halk arasında fidangör olarak bilinen Sırrıpaşa Caddesi yaptığımız çalışmalarla rengârenk, modern bir görünüme kavuştu. Burada çok ciddi emek harcanarak ortaya güzel çalışma çıkarıldı. Eskiden hayatın durma noktasına geldiği cadde yapılan çalışmayla yeniden canlılık kazandı. Cadde, gelen turistlerin de kısa sürede ilgisini topladı. Ordu’nun açık AVM’si oldu diyebiliriz.

-Başkanım, yenileme demişken, Boztepe’de de yenileme çalışmaları yaptınız. Bu yenileme çalışmasından sonra Boztepe’ye ilgi arttı mı?

Ordu’nun Altınordu ilçesinde bulunan ve şehrin önemli turizm cazibe mekânlarından biri olan Boztepe, modern ve halkın ihtiyaçları doğrultusunda hazırlanan projeyle bambaşka bir görünüm kazandı. 7 metre genişliğinde ve 450 m uzunluğundaki hat üzerinde uygulanan Boztepe Satış Birimleri ve Peyzaj Düzenleme Projesi kapsamında oluşturulan aks üzerinde 27 adet satış büfesi hayata geçirilirken, araç trafiğine kapanan yürüyüş yolu da begonit taşla kaplanarak, vatandaşlara modern bir ulaşım konforu sağlandı. Boztepe’de hayata geçirilen çalışmalardan sonra vatandaşlardan tam not aldık. Yenilenen yüzüyle turistlerin ilgi odağı olan Boztepe, adeta ‘Ordu’nun misafir odası’ oldu.

Üç kuşağı bir araya getiren park

-Ordu’da çok konuşulan Tayfun Gürsoy Parkını yenilediniz. Park yenilendikten sonra tarafınıza gelen geri dönüşler nasıl?

Altınordu ilçesinde bulunan Tayfun Gürsoy Parkı, içerisinde her kesime hitap eden alanları barındırmasıyla üç kuşağı bir araya getiren park, Ordu’nun en gözde mekânlarından biri oldu. İlçe sahil bandında yer alan Tayfun Gürsoy Parkı’nda kaldırım, yürüyüş yolu, aydınlatma, kent mobilyaları, çocuk oyun grupları ve spor alanlarını tamamen yenileyen, genç ve çocukların keyifli vakit geçirebilecekleri alternatif oyun alanları oluşturan Büyükşehir Belediyesi, mahalle sakinlerinin yanı sıra parkı ziyaret eden tüm vatandaşlardan da tam not aldık.

-Sosyal belediyecilikte çığır açan bir çalışma Sosyal Market’i hayata geçirdiniz. Çok özel bir çalışma olduğunu biliyoruz, biraz bahseder misiniz?

Ordu’da yaşayan dar gelirli vatandaşlara nitelikli hizmet sunmak ve ihtiyaçlarına göre yardımları kolaylıkla ulaştırılmasını sağlamak amacıyla Sosyal Market’i ilimize kazandırdık. Altınordu ilçesinde hayata geçirdiğimiz Sosyal Market’in online sipariş sistemi sayesinde 19 ilçedeki vatandaşlar ihtiyaçlarını kolaylıkla sağlıyoruz. 630 çeşit gıda, giyim, temizlik ve kişisel bakım ürünleriyle vatandaşlara hizmet veren Sosyal Market’imizde ihtiyaç sahipleri ister gelerek isterlerse Ordu Büyükşehir Belediyesi iştiraki ORYAZ A.Ş. tarafından yazılımı yapılan online sipariş sistemi ile gereksinimlerini giderebiliyor. Vatandaşların sepetlerine ekledikleri ürünler Sosyal Market çalışanları tarafından onaylanıp hazırlanarak araçlarla kapıya teslim yapılıyor.

-Ordu Büyükşehir Belediyesi’ni sosyal belediyecilikte öncü yapan birçok çalışmanız daha var, örneğin aşevi gibi, burada sistem nasıl işliyor? Bir de yemek için gerekli ürünleri de Ordulu üreticilerden alıyorsunuz, biraz anlatır mısınız?

Biz büyük bir aileyiz ve bu şehirde yaşayan her bir vatandaşımız bizlere emanet. Geçtiğimiz yıllarda hayata geçirdiğimiz Buharalı Şakir Efendi Aşevi’nde kişiye özel olarak hazırlanan sağlıklı yemekleri, ihtiyaç sahibi vatandaşla buluşturuyoruz. Her gün beş araç ile 19 ilçede kapı kapı gezen 16 personelimiz, her gün 1.000 kişinin sıcak yemek ihtiyacını gideriyor. Sizinle bir detayı daha paylaşmak istiyorum. Yapılan yemeklerin malzemeleri ise Ordu Büyükşehir Belediyemizin Alım Garantili Sözleşmeli Tarım Modeli Projesi kapsamında Ordulu üreticilerin ürettiği ürünlerden tercih ediyoruz. Böylelikle hem ihtiyaç sahibinin sofraları boş kalmıyor hem de üreticiye destek oluyoruz.

-Belediyeye girerken kapıda ‘Engelsiz Taksi’ gördüm. Gerçekten güzel bir projeyi hayata geçirmişsiniz. Bugüne kadar kaç engelli vatandaşlarımız bu hizmetten faydalandı?

Engelsiz Taksi hizmeti, engelli vatandaşların günlük hayatını kolaylaştırmaya devam ediyor. Hizmet vermeye başladığı günden bu yana 3 bin 478 vatandaşımız bu hizmetten yararlandı. Engelsiz Taksi hizmeti, vatandaşların da takdirini topluyor. Engelsiz Taksi, engelli birçok vatandaşın hastane, kaymakamlık, postane, adliye, banka, vb. kamu kurum ve kuruluşlarındaki işlerini kolay ve rahat yerine getirmelerini sağlıyor. Bu hizmetlerin yanı sıra diğer acil durumlarda da taksi vatandaşların hizmetine sunuluyor.

-Yaşlılar için akıllı saat uygulaması başlattınız, bu nasıl bir kolaylık sağlıyor?

Gelişen teknolojiyi vatandaşlar için avantaja çeviren bir belediyeyiz. Bu kapsamda şehirde yalnız yaşayan 65 yaş üstü bireyler için Akıllı Saat Projesi’ni hizmete sunduk. 65 yaş üstü bireylerin yakınları tarafından kolayca takip edilebilmesi için geliştirilen akıllı saat hem yaşlı vatandaşın hem de yakınlarının eli kolu oldu. Anlık konumlarının görüntülenebilmesi, düşme sensörüyle tehlikeyi bildirmesi, ilaç hatırlatma ile nabız ve kalp atışlarını ölçebilme, fotoğraflı rehber ve hareketsizlik hatırlatıcısı özellikleriyle donatılmış olan akıllı saat, yaşlılar ile yakınları arasında kolay ve sağlıklı iletişim sağlıyor. Bu sayede yaşlısı olan vatandaşlarımızın gözü arkada kalmıyor.

-Ordu’da kavşaklar çok dikkatimizi çekti, trafik neredeyse hiç durmuyor. Bunun için nerelerde ve nasıl bir çalışma yaptınız?

Ordu Büyükşehir Belediyesi olarak ilçelerimizde başlattığımız kavşak düzenleme çalışmalarına ara vermeden devam ediyoruz. Ekiplerimiz tarafından çalışma yürütülen bu noktada bir trafik keşmekeşi vardı. Büyükşehir Belediyesi olarak bu sorunu düzeltmeye çalışıyoruz ve başarılı oluyoruz. Şu ana kadar yapılan ‘dinamik kavşak’ çalışmaları trafik yoğunluğunu azalttı. Özellikle trafik sorununun içinden çıkılmaz hale geldiği Altınordu ilçesi ile Ünye ilçesinde son yapılan kavşak çalışmalarıyla ilçede trafik yükünde gözle görülür bir rahatlama sağlandı. Altınordu ilçesinde yıllardır trafik sıkışıklığı sebebiyle içinden çıkılmaz bir hal alan Fidangör Kavşağı, Okullar Kavşağı, Ata Sanayi Kavşağı, Yeni Otogar Kavşağı, Havuzlu Kavşak, Dört Yol Kavşağı, Rus Pazarı Kavşağı, Mevlana Kavşağı, Ulubey Kavşağı, Organize Sanayi Kavşağı, Belediye Kavşağı ve Ünye Sanayi Kavşağı ile Ünye Yunus Emre Kavşağında yeni ve günün ihtiyaçlarına uygun düzenlemeler yaptık.

Yapılan tüm bu çalışmalar tam bir ekip işi. Ordu’da Başkan Güler’in yönetiminde muhteşem bir ekip gördüm. Projelerin hazırlanmasından, idaresine kadar tıkır tıkır işleyen bir ekip var.

Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Dairesi Başkanı Cihat Albayrak öncülüğündeki ekip çok iyi çalışıyor. Tüm Ordu’yu yapılan çalışmaları adeta karış karış ezberlemişler. Ordu’da bulunduğum iki günlük süre zarfında bana eşlik eden ve Ordu hakkında kısa sürede maksimum bilgiye ulaşmamı sağlayan tüm ekibe teşekkür ediyorum.

Sen Sor Başkan Yanıtlasın

Sevgili okurlar! Yaşadığınız şehirde, sokağınızda, cadde ve kaldırımlarda gördüğünüz aksaklıkları ve belediye hizmetlerinde karşılaştığınız sorunları, sorumlulara duyurmak, şikâyetlerinizi onlara iletmek ve çözüm bulunmasını istiyorsanız, bize iletin. 0530 954 59 59 numaralı telefonumu günün her saatinde arayabilir, whatsapp’tan veya eren.aka@milliyet.com.tr elektronik posta adresine şikayetinizi fotoğraflarıyla birlikte iletebilirsiniz...



Çok Okunanlar

2024-09-21 18:40:00