Eğitim >> Milliyet Eğitim


Kurumlar Vergisi Mükellefleri Kimlerdir? Hangi Şirketler Tam Mükellef Sayılır?


Link [2022-03-22 18:31:35]



Kurumlar vergisi mükellefleri iş ortaklıkları, dernek ya da vakıflara ait olan iktisadi işletmeleri kamu kuruluşları, yatırım fonları, sermaye şirketleri ve kooperatifler olarak karşımıza çıkar. Tam mükellef olan şirketler diğerlerine göre daha kapsamlı vergilendirmeye dahil olurlar.

Kurumlar Vergisi Mükellefleri Kimlerdir?

Sermaye şirketleri: Limited şirket, anonim şirket ya da sermayesi paylara bölünmüş olan şirketler sermaye şirketleridir. Ayrıca bu fonlara benzer olan yabancı fonlar da yine sermaye şirketleri arasında yer almaktadır.

Kooperatifler: 1163 sayılı Kooperatif Kanunu ya da özel kanunlara göre kurulmuş olan kooperatif şirketler ya da onlara benzer olan yabancı kooperatifler bu mükelleflerin içine girer.

Dernek ya da vakıflara ait olan iktisadi tüm işletmeler: Derneklere ya da vakıflara bağlı olan ve faaliyetleri de devamlı olan yabancı işletmeler de yine bu kategoriye girer. Sendikalar ve Cemaatler de bu kategoridedir. Bunların hayır kurumu olması ya da tüzel bir kişiliğe sahip olmamaları vergi mükellefi olmalarını engellemez.

İş ortaklıkları: Belirli bir iş kurarak ortak kazanç elde etmek için kurulan bu yerlerin şahıs ortaklığı ya da gerçek kişiler olmasına gerek olmadan vergi mükellefi oldukları kabul edilir.

Yatırım fonlar: Sermaye piyasası kanunun gereğince fonlara katılmak için toplanan paralar ya da diğer varlıklar ile oluşturulan portföyler ve bu portföyleri işleten şirketler de kurumlar vergisi mükellefleri arasındadır. Emeklilik yatırım fonları ile konut ve varlık finansmanı fonları da bu kategori içinde yer alır.

İktisadi kamu kuruluşları: İl özel idarelerine, devlete, belediyelere ya da diğer kamu idarelerine bağlı olan ticari, zirai ya da sinai işletmeler de kurumlar vergisi mükellefleri arasındadır.

Hangi Şirketler Tam Mükellef Sayılır?

Tam mükellef diğer mükelleflere göre daha geniş bir vergilendirme alanı olarak ifade edilmektedir. Hem yurt içinde hem de yurt dışında kazanmış oldukları gelirlerden dolayı vergiye tabi tutulan tüm kurumlar ya da gerçek kişilerdir. Tam mükellef olabilmek için yurt içinde ya da yurt dışında elde edilen gelirler dolayısıyla vergi ödemeleri ve gerçek kişi ya da kurum olmaları gerekir. Gelir vergisi açısından tam mükellefiyet, gerçek kişilerin ülkemizde ya da yurtdışında gelirler elde etmesi ve gelir vergisini ödemesidir.



Çok Okunanlar

2024-09-23 23:26:56