Siyaset >> Milliyet Siyaset


Kürt sorununun çözümü için 5 temel ilkemiz var


Link [2022-03-12 14:51:26]



Namık Durukan /CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Diyarbakır gezisinin ikinci gününde kentin kanaat önderlerinden Yamaç aşireti mensubu Aziz Elaldı tarafından verilen kahvalıya katıldı. CHP lideri toplantıya gelişinde katılımcıları Kürtçe “başım, gözüm üstüne” diyerek selamladı. CHP lideri Kılıçdaroğlu buradaki konuşmasında özetle şunları söyledi: “Toplumun her kesimiyle buluşmaya, toplumun her kesiminin sorunlarını dinlemeye, merak ettiklerini, acaba çözüm nedir bu sorunlarda dilimizin döndüğü kadar çözüm önerilerimizi anlatmaya gayret ettik. Daha sık geleceğiz Diyarbakır’a. Uzun yıllar ihmal ettiğimizi biliyorum. Diyarbakırlılar özellikle bu konuda sitem de ettiler. Bundan sonra daha fazla geleceğiz, oturup dertleşeceğiz. Çünkü Türkiye’nin derdi hepimizin ortak derdidir. Türkiye’nin çözülemeyecek hiçbir derdi yoktur.”

‘Partiler kapatılamaz’

Kılıçdaroğlu, daha sonra DİTAM’ın (Dicle Toplumsal Araştırmalar Merkezi düzenlediği “Türkiye’de muhalefet ve CHP’nin tutumu” adlı toplantıya katıldı. 6 siyasi partinin programının ayrı olduğunu ama ortak paydanın demokrasi olduğunu kaydeden Kılıçdaroğlu “Siyasi partiler demokrasinin vazgeçilmez unsurudur. Seçimle gelen seçimle gider. Kayyum ilkesine karşıyız. Siyasi partiler kapatılamaz. AİHM kararları uygulanacak, uygulanmayanlar hakkında ne gerekiyorsa yapılacak. Kim kul hakkı yediyse hesabını soracağız” dedi. Kılıçdaroğlu, “Yüzleşme, helalleşme, siyasette var olan sorunları çözecektir. Yüzleşme ve helalleşme dediğim zaman, yolsuzluk, hırsızlık yapan ayrı birşey, hesabını verecektir. Roboski’de öldürülen gençler varken bu hatayla yüzleşmemiz lazım. En azından ailesinden özür dilenmesi gerekir” diye konuştu.

‘Çözüm yeri TBMM’

Kürt sorununu çözeceklerini söyleyen Kılıçdaroğlu, “Sorunu yaşayan kişiyi dinlememiz lazım. Sorunun çözümü konusunda 5 temel ilkemiz var. Sorunun nerede çözüleceğine karar vermeliyiz. Sorunun çözüleceği yer TBMM’dir. Bu konuda Cumhurbaşkanı Erdoğan’a sorunun nasıl çözüleceği konusunda 1.5 sayfa mektup yolladım. Sorunu çözmek isteyen kişinin samimi ve dürüst olmalı. Gizli, kişisel ajandası olmayacak. Millete açıklamayacağı angajmanlara girmeyecek. Neyi nasıl yaptığını süreç devam ederken millete açıklama yapılacak” dedi.

‘Maşa olmayacağız’

CHP lideri, “Kürdistan lafını bölgesel ayrımcılık olarak tanımladığım için kabul etmedim. Ama Irak’ta Kürdistan Bölgesel Yönetimi var. Buraya heyet de gönderdik. Niye karşı çıkalım ki” diyen Kılıçdaroğlu “Herhangi bir sorun yok, endişem yok. 6 liderin anlaştığı nokta, bölgesel barışın sağlanmasıdır. Kavganın ne bize, ne o ülkelere faydası yoktur. Hiçbir emperyal güç, ateşi eliyle tutmaz, maşa kullanır. Biz, emperyal güçlerin maşası olmayacağız. Bölgedeki tüm devletlerle barış içerisinde olacağız” ifadelerini kullandı.



Çok Okunanlar

2024-10-24 01:28:19