Eğitim >> Milliyet Eğitim


Kündekari Nedir, Nasıl Yapılır? Kündekari Motifleri Ve Örnekleri...


Link [2022-04-19 07:31:08]



Kündekari ahşap malzeme üzerine hazırlanan motiflerden oluşan sanat dalıdır. Daha çok İç Anadolu yöresinde kündekari sanatına sıklıkla rastlanmaktadır.

Kündekari Nedir?

Dekoratif doğrama olarak bilinen Kündekari sanatı değişik geometrik şekillerden oluşmaktadır. Özellikle duvar ve tavanlarda kullanılmaktadır. Eskiden dış cephe korumalarını soğuk sıcak yalıtımı kündekari sistemi ile sağlanmaktaydı.

Kündekari Nasıl Yapılır?

Marangozluk mesleğinin en güzel örnekleri arasında yer alan kündekari sanatı küçük parçalar halinde ahşap malzeme üzerinde ince işçilikle yapılmaktadır. İlk olarak Selçuklu devleti ile başlayan bu sanat akımı sonrasın Osmanlı imparatorluğu ile devam etmiş halen günümüzde bu sanat ustaları tarafından devam ettirilmektedir. Kündekari Ceviz, abanoz ve gül ağaçları malzemeleri kullanılmaktadır. Bir takım makineler kullanılmaktadır. Freze, Testere, Motifleri ortaya çıkaran El dekopaj testeresi kullanılmaktadır.

Kündekari Motifleri Ve Örnekleri

Kündekari Motifleri genellikle beşgen, sekizgen, altıgen gibi geometrik şekiller ile oluşmaktadır. Konya Alaaddin cami, Sivrihisar Ulu Camii, Harput Sere Hatun Camii gibi Kündekatri en güzel örnekleri arasında yer almaktadır. Bu mabedlerin Kündekari sanatları tamamen el işçiliği olarak yapılması eşsiz olmalarını sağlamaktadır.



Çok Okunanlar

2024-09-23 05:29:58