Eğitim >> Milliyet Eğitim


Küçük Kan Dolaşımı Nedir? Nerede Başlar Ve Nerede Biter?


Link [2022-03-22 18:31:35]



Kan dolaşımı çeşitlerinden birisi de küçük kan dolaşımı diğeri ise büyük kan dolaşımıdır. Kalpteki temiz kanın vücutta gezip daha sonra kalbe geri döndüğü dolaşım büyük kan dolaşımıdır. Vücutta kirlenen kanın akciğerlere temizlenmek için gittiği dolaşım ise küçük kan dolaşımı olmaktadır.

Küçük Kan Dolaşımı Nedir?

Küçük kan dolaşımı vücutta bulunan kirli kanın akciğerlere temizlenmesi amacı ile gittikten sonra geri kalbe dönmesi durumudur. Vücuttan kirli kan gelmekte ve kalbin sağ kulakçığına gelmektedir. Burada bulunan kan daha sonra akciğere gönderilmektedir. Akciğere ulaşmış olan kan ve gaz değişimi yapılmaktadır. Gaz değişiminde amaç karbondioksit yerine oksijen alınması olmaktadır. Bu şekilde kan temizlenmekte ve akciğer toplardamarları ile kalbin sol kulakçığına gelmektedir.

Küçük Kan Dolaşımının Amacı Nedir?

Kan vücutta sürekli devir daim yapmaktadır. Kan yapısında plazma ve kan hücreleri bulunmaktadır. Bunların görevi oksijenin taşınmasıdır. Vücutta kan 6-7 litre olarak bulunmaktadır. Kanı oluşturan plazmanın %90 kısmı sudur. Gerisi ise yağ, protein ve minerallerdir.

Kanı oluşturan ögelerden birisi de kan hücreleridir. Kanda bulunan hemoglobin maddesi kana kırmızı rengini vermektedir. Küçük kan dolaşımı ise vücuttaki kirli kanın temizlenmesi görevinde bulunmaktadır. İnsan vücudunda küçük kan dolaşımı olmasaydı vücuda gerekli oksijen alınamazdı. Bu nedenle de vücuttaki karbondioksit atılamazdı.

Küçük Kan Dolaşımı Nerede Başlar ve Nerede Biter?

İnsan vücudunda gerçekleşen küçük kan dolaşımı hayati olarak büyük önem taşımaktadır. Küçük kan dolaşımı vücutta belirli bir noktada başlar ve belirli bir noktada bitmektedir. Buna göre küçük kan dolaşımı sıralaması şu şekildedir:

- Küçük kan dolaşımı sağ karıncıkta başlar.

- Daha sonra akciğer atardamarı, akciğer, akciğer toplardamarı ve sol kulakçıktan geçer.

- Küçük kan dolaşımının sağ karıncığa getirilen kirli kan akciğer atardamarı sayesinde akciğere taşınmaktadır.

- Sağ ve sol akciğerde kan karbondioksitten arındırılarak oksijen açısından zenginleştirilir.

,- En son temizlenmiş olan kan akciğer toplardamarı ile kalbin sol kulakçığına getirilmektedir.

- Bu sayede küçük kan dolaşımı tamamlanmış olur.

- Buna göre küçük kan dolaşımı sağ karıncıktan başlar ve kalbin sol kulakçığında bitmektedir.



Çok Okunanlar

2024-09-23 23:26:20