Eğitim >> Milliyet Eğitim


Koyun Irkları Nelerdir? İsimleri Ve Özellikleri İle Koyun Türleri (Çeşitleri)


Link [2022-03-23 00:51:08]



Koyun ırkları, yüzyıllardan buyana dünyanın farklı bölgelerinden gelişerek günümüze dek gelmiştir. Koyun ırkları sahip oldukları bir takım fiziksel özellikler ve yapısal farklılıklar göz önünde tutularak sınıflandırılmaktadır. Koyun ırkları belirlenirken yapağı örtüsü, kuyruk yapıları ve verimlilik yönleri dikkate alınmaktadır.

Morkaraman (Kombine Et Verimi Öncelikli)

Doğu Anadolu Bölgesinde yetiştirilen bu tür, sağlam ve iri yapısıyla tanınır. Yağlı kuyruklu sınıfındadır. Boynu ve bacakları uzun, sağrı düşük ve göğsü dardır. Vücut rengi çoğunlukla kızılımsı ve mor renktedir. Erkekleri boynuzlu, dişileri ise boynuzsuz veya çok küçük boynuzludur.

Akkaraman (Kombine, Et ve Süt)

Orta Anadolu ve çevresinde yetiştirilir. İri yapılı olarak sınıflandırılan yerli bir ırktır. Vücut yapısı ile başı uzun ve dardır. Kulak yapısı sarkık ve uzundur. Rengi genellikle beyaz olup, bacakları yüksektir. Çoğunlukla baş, burun ve kulaklarda, ayaklarda siyah lekeler vardır. Bacaklarda, başında yapağı bulunmaz. Erkeklerde ufak bir boynuz bulunsa da, dişilerde boynuz bulunmaz. Kuyruğu S şeklinde ve yağlıdır.

Kangal Akkaraman (Kombine, Et ve Süt)

İç Anadolu bölgesinde Sivas ve çevresindeki illerde yetiştirilir. İri bir vücudu, dar ve uzun kulakları, geniş bir göğsü vardır. Vücudu beyaz renkte yapağı ile örtülüdür. Yağlı kuyruklu ve boynuzsuzdur.

İvesi (Kombine, Süt verimi öncelikli)

Güney Anadolu Bölgesinde yetiştirilir ve sağlam vücutludur. Orta yapılı bir vücuda sahiptir. Siyah, beyaz ve kirli sarı olmak üzere 3 farklı renkte olabilir. Erkekler boynuzlu dişiler ise ya zayıf boynuzlu ya da hiç boynuzlu olmayabilir. Meme yapısı bazel formunda ve süt verimine çok uygun şekildedir.

Dağlıç (Kombine, et ve süt)

İç Batı Anadolu Bölgesinde yetiştirilir ve küçük vücut yapısına sahiptir. Beyaz renklidir ve bazen ayak ve kulakta kahverengi lekeler bulunabilir. Kuyruğu yağlı ve yapağı bulunur.

Kıvırcık (Et, süt ve yapağı)

Marmara, Kuzey Ege ve Trakya Bölgesinde yetiştirilir. İri kaslı ve beyaz renklidir. İnce ve uzun kuyruklu, vücut yapağı kaplıdır.

Merinos (Kombine, et ve yapağı)

Batı ve Orta Anadolu ile Marmara Bölgesinde yetiştirilir. İri ve geniş yapılı, kalın butlu, beyaz renkli ve yağsız kuyrukludur.

Sakız (Süt ve Döl)

Ege ve Marmara Bölgesinin sahillerinde, Aydın, Çeşme ve İzmir’de yetiştirilir. Vücut yapısı dar ve yüksektir. Siyah lekeleri olan beyaz renktedir. Kuyruğu yağsız ve üçgen şeklindedir. Bol süt verimine uygun iri memeleri vardır.



Çok Okunanlar

2024-09-23 23:22:52