Eğitim >> Milliyet Eğitim


Kovuşturma Nedir, Ne Zaman Başlar? Kovuşturma Şartları Nelerdir?


Link [2022-04-13 00:11:38]



Mahkeme ve polis üzerinden çok sık duyulan kelimelerden beri kovuşturma sözcüğüdür. Aynı zamanda uyarlama kapsamında birçok dizi ya da filmde de karşılaşılır.

Kovuşturma Nedir?

Şüpheli hakkında gerçekleştirilen soruşturma ile beraber, düzenlenmiş olan iddianamenin mahkeme tarafından kabul edilmesi devamındaki yargılama süreci kovuşturma olarak bilinir. Yani artık şüpheli konusunda yasal bir süreç ve yargılama başlamıştır.

Kovuşturma Ne Zaman Başlar?

Kavuşturma iddianamenin kabul edilmesi ile beraber başla. Aynı zamanda hükmün kesinleşmesine kadar devam eden süreç boyunca, bu evreyi tamamlamak adına iddianame geçerlidir. Böylece iddianame mahkeme tarafından kabul edilmesi üzerinden yargılama süreci başlamış olur. Bunun bütün farklı yargılama süreçleri için ortak şekilde devam eder ve işler.

Kovuşturma Şartları Nelerdir?

Belli başlı bazı şartlar ve evreler doğrultusunda kovuşturma gerçekleşmektedir.

- Mahkumiyet kararı

- Beraat kararı

- Güvenlik tedbirine hükmedilmesi kararı

- Ceza verilmesine yer olmadığı kararı

- Davanın reddi kararı

- Davanın düşmesi kararı

Bu şekilde yukarıda verilen evreler ve aynı zamanda şartlar doğrultusunda kovuşturma gerçekleşir. Tabii burada kovuşturma için en önemli şart hazırlanmış olan iddianamenin mahkeme tarafından kabul edilmesidir. Böylece bununla beraber yargılama süreci başlar ve yargılama boyunca iddiaaname geçerliliğini korumuş olur.



Çok Okunanlar

2024-09-22 19:48:54