Eğitim >> Milliyet Eğitim


Korpus Luteum Nedir, Ne İşe Yarar? Karpus Luteum Kisti Neden Oluşur?


Link [2022-07-21 15:04:19]



Kadın üreme organlarındaki geçici oluşan ve hormon salgılayan yapıya korpus luteum denir. Kesecikler küçülmediği zaman korpus luteum kisti oluşur. Korpus Luteum Nedir, Ne İşe Yarar? Kadınların üreme organlarında yumurta her ay olgunlaşır ve içinde olduğu kesecikten çıkar. Sonra da rahme açılan fallop tüplerinin içinde ilerler. Fallop tüplerinde yumurta ilerlerken döllenir ve bunun sonucunda da gebelik başlar. Gebeliği oluşumunda korpus luteum önemli bir rol üstlenir ve erken dönemlerde progesteron hormonunun üretimini sağlar. Henüz rahme düşmemiş olan embriyo için rahmin hazırlanmasında da önemli bir rol üstlenir. Karpus Luteum Kisti Neden Oluşur? Korpus luteum olarak bilinen, yumurtanın çıktığı hücre ile dolu olan kesecik normalde vücut tarafından yok edilmektedir. Bu durum hamilelik durumlarında ya da farklı dönemlerde gerçekleşir. Korpus luteum kistinin oluşması nedenleri şu şekildedir:

Hamileliğin oluştuğu dönemlerde hormon salınımı görevi tamamlanınca keseciğin içi sıvı ile dolar ve küçülmez. Bunun sonucunda da kişilerde korpus luteum kisti meydana gelir.

Korpus luteum kisti eğer hamilelik durumunda oluşması vücutta yok olması gereken yumurtalık kesecikleri sıvı ile dolar ve küçülmez. Bu nedenle de korpus luteum kisti oluşabilir.



Çok Okunanlar

2024-09-22 01:51:53