Ekonomi >> Milliyet Ekonomi


Konaklamada 'vergi' endişesi


Link [2022-12-16 07:48:19]



DUYGU ERDOĞAN - Turizmcilerin ikinci bir erteleme beklentisine rağmen Konaklama Vergisi uygulaması Resmi Gazete’de yayımlanarak, 1 Ocak itibarıyla yürürlüğe gireceği duyuruldu.Yüzde 2 olarak uygulanacak vergi oranıotel, tatil köyü, butik otel, motel, pansiyon ile köyve yayla evi ve kampinglerdeki gecelemeler için alınacak. Turizmciler, 2023 için yapılan erken kontratlardaki uygulamalara yönelik endişeli, aynı zamanda tüketiciye yeni bir yük oluşturulacağı kaygısı da var.Konaklama Vergisi KDV hariç bedel üzerinden tahsil edilecek.Resmi Gazete’de de yayımlanan örneğe göre, 5 bin lira karşılığı sunulan konaklama hizmetinde Konaklama Vergisi 100 lira olarak hesaplanıyor.

Uygulaması daha önce ertelenen Konaklama Vergisi, 2019’da önemli bir gündem olsa da pandemi sürecinde gündeme alınmamıştı. Turizmciler ise henüz pandemi toparlanmasının tamamlanmadığını, bu nedenle uygulamanın 2024’te yapılması konusunda erteleme taleplerini yinelemişti.

Tüketiciye yönelecek

Kanuna göre verginin mükellefi konaklama hizmetlerinin sunulduğu tesisi fiilen işletenler. Tesisler tüm maliyetlerinde olduğu gibi bir kısmını karşılarken, bir kısmını tüketiciye yönlendirecek.

Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Başkanı Firuz Bağlıkaya, sektör paydaşlarının görüşlerini sık sık ilgililere ilettiklerini hatırlatırken, beklentilerinin verginin ötelenmesi yönünde olduğunu söyledi.Verginin tur operatörleri açısından çeşitli sıkıntılar getireceğini belirten Bağlıkaya, “Tur operatörleri ile oteller arasındaki 2023 yılına ilişkin kontratların yapılmış olması nedeniyle Konaklama Vergisi’nin 2023 başında devreye girmesinin tur operatörleri ile oteller arasında fiyat anlaşmazlıklarına neden olabileceği, bunun da sektörümüzün üzerinde ek bir yük oluşturacağı görülüyor. Özellikle paket turlarda verginin konaklama fiyatı üzerinden yüzde 2 oranında alınacak olması da seyahat acentası ile otel arasında gizli kalması gereken fiyatın herkes tarafından öğrenilmesi anlamına geliyor. Bu da takdir edileceği gibi ticari partnerler arasındaki anlaşmaları kamuya açık hale getirecek ve bu yönüyle sektörümüze yönelik tüketici güvenini sarsacak bir sonuca neden olabilecektir” dedi.Bağlıkaya, turizmcinin büyük umutlarla girmeye hazırlandığı 2023 yılı için uygulamanını revize edilmesi yönünde beklentileri olduğunu ifade etti.

‘KDV gibi olmasın’

Türkiye Küçük Oteller Derneği (TÜRKODER) BaşkanıErtan Ustaoğlu, bir sezon daha alınmamasını bekledikleri Konaklama Vergisi’nin uygulamaya geçmesiyle yeni bir ödeme kalemi oluştuğunu dile getirdi. Ustaoğlu, “Biz de bunu fiyata ekleyeceğiz tabii. Geceleme başına konaklama üzerinden ödenecek bir vergi. Yani konaklamanın çıplak hali üzerinden, KDV hariç fiyattan hesaplanacak. Artı yüzde 2 olarak alacağız, fiyatın içine dahil değil. Korktuğumuz ise, ileride KDV gibi olması. KDV’yi de fiyatın üzerine artı olarak ekliyorduk. Sonra KDV dahil olarak fiyatların içine dahil ettirildi” dedi.

Kongre, düğün kapsam dışı

Lojmanlar hariç kamuya ait misafirhane, dinlenme tesisi ve kamplar davergi kapsamında.Öğrenci yurtları, pansiyon ve kamplarda öğrencilere yönelik konaklama hizmeti vergiden muaf.Yabancı devletlerin Türkiye’dekidiplomatik personeli de konaklama vergisinden muaf.Konaklama tesislerinde geceleme hizmetiyle birlikte satılmak suretiyle konaklama tesisi bünyesinde sunulan diğer tüm hizmetler konaklama vergisine tabi. Tesisde geceleme hizmetinden bağımsız olarak sunulan düğün, kokteyl, toplantı gibihizmetlervergikapsamında değil.

Örnek hesaplamalar

Hesaplama; otelin acenta aracılığı ile yapılan satışlarda konaklamanın KDV’siz halini esas alıyor. Örneğin, bir otelde bir odanın 5 gecelik satışını bir acentaya 10 bin lira olarak yapıyor. Bu odayı acenta ise müşteriye tüm vergiler dahil 12 bin liradan satıyor. Müşteriye yapılan satışın konaklama vergisi dahil olduğu konaklama tesisine belgeleniyor. Yani 10 bin lira üzerinden yapılan hesaplama ile 200 lira Konaklama Vergisi oluşuyor.



Çok Okunanlar

2024-11-04 12:24:24