Eğitim >> Milliyet Eğitim


Kıstelyevm Ne Demek, Tdk Sözlük Anlamı Nedir? Kıstelyevm Usulü Hesaplama Nasıl Yapılır?


Link [2022-08-29 19:16:20]



Kıstelyevm terimi daha çok amortisman hesaplamalarıyla ilgilenen bireyler tarafından detaylıca bilinmektedir. Emeklerinin karşılığında maaş alan diğer bireyler ise ücret ödemelerinde kıstelyevm hesaplamasının önemini bilmeyebilir. Aylık ve gündelikten yapılan bu kısıntıyı muhasebeciler, hukukçular ya da bankaların ilgili birimleri profesyonelce yapabilir.

Kıstelyevm Ne Demek?

Kıstelyevm kelime olarak gün kısıtlaması manasına gelmektedir. Fakat bu gün kısıtlaması çeşitli alanlarda kullanılmaktadır. Maaş ödemelerindeki kesintiler, araç alımlarındaki masraflar bu gün kısıtlamasının kullanıldığı alanlardan bazılarıdır.

Kıstelyevm TDK Sözlük Anlamı Nedir?

Kıstelyevm kelimesinin TDK sözlük anlamı işe gelinmeyen günler için aylık ve gündelik olarak gerçekleşen kısıntı demektir. Burada bahsedilen anlam maaş ve diğer ödemelerinde günün kıstas alınmasıdır. Bu anlamdan bazı faiz hesaplamalarında da bahsedilmektedir.

Kıstelyevm Usulü Hesaplama Nasıl Yapılır?

Kıstelyevm usulü hesaplamanın nasıl yapıldığını çeşitli örneklerle anlatacağız. Örneğin bir spor salonuna üyesiniz. Elbette ki ilgili kurumun üyelik aidat ücreti bulunmaktadır. İşte bu aidatlar takvim yılına göre hesaplanmaktadır. Kıstelyevm hesabına göre kasım ayının başında üye olmak isteyen bir kişi 2 aylık aidat öder. Çünkü takvim yılının bitmesine 2 ay kala üye olmuştur.

Bir diğer örneği maaş ödemesi üzerinden verelim. Kıstelyevm usulü hesaplamaya göre aylık T tutarında bir maaş alındığını farz edelim. Bu durumda çalışılan gün sayısına da P diyelim. Maaş ödemesi P/T olarak ödenirse kıstelyevm usulü ödeme yapılmış olur. Bir de faiz ödemesinden örnek verelim. 1 aylık gecikme faizinin %8 olduğunu farz edelim. Kişi ay ortasında borcunu ödemiş olsun. Bu doğrultuda birey aslında 15 günlük faiz ödemiş olacaktır.



Çok Okunanlar

2024-09-20 22:19:27