Siyaset >> Milliyet Siyaset


Kılıçdaroğlu'na milyonluk dava


Link [2022-04-07 06:11:09]



ANKARA Milliyet - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, grup toplantısındakikonuşmada ve sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda kişilik haklarını ihlal ettiği gerekçesiyle CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'na 1 milyon liralık manevi tazminat davası açtı. Mahkeme, Kılıçdaroğlu'nun "beşli çetenin hamisi,pazarlamacısı tahsildarı"gibi ifadelerikullanmaması konusunda tedbiren uyarılmasına karar verdi. Erdoğan'ın avukatı Hüseyin Aydın, davaya ilişkinaçıklamasında,"CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu'nun 22 Mart 2022’deTBMM grup toplantısındakikonuşması ve 31 Mart 2022’deTwitter hesabından yaptığı paylaşımı nedeniyle, Sayın Cumhurbaşkanımızın kişilik hakları ağır bir şekilde ihlal edilmiştir. Bu nedenle Kemal Kılıçdaroğlu aleyhine toplam 1 milyon liralık manevi tazminat davası açılmıştır" bilgisini verdi.

'Tedbiren uyarı'

Aydın, dilekçesinde manevi tazminat talebinin yanı sıra Kılıçdaroğlu'nun, Cumhurbaşkanı Erdoğan'a yönelik "Beşli çete" ifadeleri için tedbir kararı verilmesini de talep etti. Dilekçede, "Davalının Cumhurbaşkanımıza yönelik sistematik şekilde dile getirdiği ve dile getirme ihtimalinin kuvvetle muhtemel olduğu 'beşli çetenin hamisi ve pazarlamacısı', 'beşli çetenin tahsildarı' ve 'tefecilere hizmet eden' ifadeleri için Sayın Cumhurbaşkanımızın kişilik haklarına yönelen saldırının önlenmesi ve kişilik haklarının korunması amacıyla Türk Medeni Kanunu'nun 24. ve 25. maddeleri kapsamında tedbir kararı verilmesi ve davalının söz konusu ifadeleri kullanmasının tedbiren durdurulması talep edilmiştir. Ankara 16. Asliye Hukuk Mahkemesi, 1 Nisan 2022 tarihli ara kararı ile ihtiyati tedbir talebimizin kabulüne karar vererek, TMK 24. ve 25. maddeler kapsamında Sayın Cumhurbaşkanımız hakkında 'beşli çetenin tahsildarı' ve 'tefecilere hizmet eden' ifadelerini kullanırken davalı Kemal Kılıçdaroğlu'nun bundan sonraki süreçte daha dikkatli olması yönünde ihtiyati tedbiren uyarılmasına karar vermiştir" denildi.

İhlalin cezası var

TCK'nın 398. maddesi, mahkemenin tedbir kararına muhalefetin cezasını düzenliyor. Buna göre, ihtiyati tedbir kararının uygulanmasına ilişkin emre uymayan veya tedbir kararına aykırı davranan kimse, ihlalin öğrenildiği tarihten itibaren altı ay içinde şikâyet edilmesi üzerine, altı aya kadar disiplin hapsi ile cezalandırılıyor.



Çok Okunanlar

2024-10-23 13:37:41