Eğitim >> Milliyet Eğitim


Katma Değer Nedir, Nasıl Oluşur? Katma Değerin Faydaları Nelerdir?


Link [2022-05-31 15:39:41]



Katma değer olarak ifade edilen tutar, ürünün tüketiciye ulaşım fiyatıdır. Bu konuda en belirgin örnek, ekmek fiyatlarıdır. Çiftçiden, 1 ekmek yapılabilecek buğdayı un fabrikasına 15 kuruşa gelmektedir. Yani çiftçi 15 kuruş katma değer yaratmış oluyor. Un fabrikası fırıncıya 1 ekmeklik unu 23 kuruşa satıyor.

Önceden çiftçiye 15 kuruş ödediğinden yaratmış olduğu katma değer 8 kuruş olmaktadır. Fırın ise pişirdiği ekmeği 35 kuruştan satıyor. Un fabrikasının 23 kuruşu çıktığında fırıncı da 12 kuruş katma değer yaratmış sayılıyor. Fırından bakkala gelen ekmek son tüketiciye 40 kuruştan satılıyor. Fırına 35 kuruş ödediğine göre bakkal 5 kuruş katma değer yaratmış oluyor. Sonuç olarak ekmek üretiminden 40Kuruş katma değer yaratılmış olmaktadır.

Katma Değer Nedir, Nasıl Oluşur?

Katma değer hammadde ile nihai ürün farkıdır. Üreticinin alıp işlediği hammadde ile son ürün satış farkına katma değer denmektedir. Üreticiden tüketiciye kadar geçen süreçte işlenme, üretim ve nihai ürün arasında oluşan farktır.

Katma Değerin Faydaları Nelerdir?

Katma değerin faydaları, ekonomik büyüme sağlamaktır. En büyük katma değer yaratanlar ise ev halkıdır. Çünkü ev halkı katma değerli ürün kalemlerinden hepsini kullanabilmektedir.



Çok Okunanlar

2024-09-22 19:41:27