Eğitim >> Milliyet Eğitim


Katekolamin Nedir, Ne İşe Yarar? Katekolamin Etkileri Nelerdir?


Link [2022-07-22 03:20:19]



Alışılmadık derecede düşük ya da yüksek bir seviyede salgılanan katekolaminlerin altında yatan ciddi tıbbi sorunlara işaret eder ve bazı sağlık sorunlarına da neden olabilir.

Katekolamin Nedir?

Katekolamin, nöronlar arasında ya da bir nöron ile başka bir hücre arasında iletişim yapmayı sağlayan çok önemli kimyasallar olan nörotransmitter şeklinde de çalışan hormonlardır. Vücutta sinir dokuları, beyin ve böbreklerin üzerinde yer alan böbreküstü bezleri aracılığı ile üretilir.

Katekolamin Ne İşe Yarar?

Katekolaminler, nöroblastoma ve bununla gibi bağıntılı bir haldeki tümörlerde HVA ve VMA ölçümlerine ek olacak bir şekilde yapılacak olan teşhis ve ardından uygulanacak olan tedavinin takibinin yapılması amacı ile kullanılır.

Katekolamin Etkileri Nelerdir?

Katekolaminler, böbrek üstü bezlerinin iç katmanı olarak da bilinen böbrek üstü bezi medullasında üretilen benzer de hormonlar grubu içinde yer alır. Böbrek üstü bezleri her böbreğin üstünde yerleşik olarak bulunan küçük üçgen şeklindeki organlardır. Birincil katekolaminler epinefrin (adrenalin), dopamin ve noradrenalindir. Fiziksel ya da duygusal strese cevap veren bu hormonlar da kan dolaşımına salınır. Aynı zamanda da beyin içine sinir uyarılarını iletir, yağ asidi ve kan şekeri salınımını gerçekleştirir.



Çok Okunanlar

2024-09-21 23:23:40