Eğitim >> Milliyet Eğitim


Kanül Nedir, Ne İşe Yarar? Kanül Nasıl Takılır?


Link [2022-07-22 03:20:19]



Kanül iki ucu açık, esnek yapılı bir tüptür. Hastaya bir sıvının naklini yapabilmek için kullanılır. Nazl kanül, Trakeostomi kanülü ve IV kanül tipleri olarak uygulanmaktadır.

Kanül Nedir, Ne İşe Yarar?

Kanül esnek bir tüptür, tıbbi konularda hastaya sıvı nakli sağlamaktadır.

-Nazal kanül; hastanın oksijen takviyesine ihtiyaç duyduğu durumlarda takılır. İlk aşama olarak hasta burnuna at nalını andıran bir uç takılır. Kanül sabitlenebilmesi için hastanın baş etrafına esnek bir bant takılır. Kanülün bir ucu oksijen tüpüne diğer ucu hastanın burnunda bulunan uca takılır ve hasta durumu gözlemlendikten sonra verilen oksijen değeri kontrol edilerek beklenen seviyeye gelmesine özen gösterilir.

-Trakeostomi kanülü; nefes almakta güçlük çeken hastalara takılmaktadır. Medikal bir uygulama tekniği olan Trakeostomi kanülü, acil durumlarda uygulanabilmektedir. Nefes borusuna delik açılarak işlem yapılır. Deliğin kapanmaması için de Trakeostomi kanülü yerleştirilir. Mutlaka uzman tarafından işlem yapılmalıdır.

-IV Kanül takımı işlemi, yetişkin hastalarda damar yolu açılarak yapılan uygulamadır. Hastadan kan alınması - verilmesi, sıvı alımı ve serum uygulama işlemleri için kullanılmaktadır. Iv kanül maksimum sterlizasyon gerektirmektedir. Her hangi bir enfeksiyon hastada hayati risk oluşturabilmektedir.

Kanül Nasıl Takılır?

Kanül uygulaması, hasta ve hastalık türüne göre değişiklik gösterebilmektedir. İhtiyaca uygun Kanül uygulama işlemleri olası riskler göz önünde bulundurularak yapılmalıdır. Uygulama sırasında, kan çıkışı, morarma, şişme, damar iltihaplanması ve kızarıklıklar kontrol edilmelidir.



Çok Okunanlar

2024-09-21 22:51:32