Eğitim >> Milliyet Eğitim


Kaliper Nedir, Ne İşe Yarar? Fren Kaliperi Bozuksa Ne Olur?


Link [2022-09-06 13:46:19]



Fren kaliperi bozulursa aracın yavaşlamasında ve durmasında sorunlar olabilir. Eğer arıza durumu varsa kaliperin tamir edilmesi ya da değiştirilmesi gerekmektedir.

Kaliper Nedir, Ne İşe Yarar?

Fren kaliperleri fren sisteminin en önemli bileşenleri arasındadır. Aracın durmasına ya da yavaşlamasına yarayan balatalar, hidrolik sistem ve disk sayesinde hareket eder. Pedala basıldığı zaman fren hidroliği basıncı ana silindirin içinden geçerek kalipere ulaşır. Sonrasında kaliper içinde yer olan pistona basınç yapar ve fren balatası da disklere doğru gider. Uzun süre kullanılan fren kaliperi yavaş yavaş performansını kaybeder. Sürtünmeden kaynaklanan ısı sonucu performansı düşer. Bu nedenle kaliperin belirli aralıklarla kontrol edilmesi ve bakımlarının yaptırılması hayati önem taşır.

Fren Kaliperi Bozuksa Ne Olur?

Eğer fren kaliperi arızalıysa değiştirilmeyecek olsa bile mutlaka tamir edilmelidir. Fren kaliperi her ne kadar basit bir yapıda gibi gözükse de aracın ve içindekilerin hayatını etkileyebilir. Freni direkt olarak etkilemesinden dolayı aracın durmasında ya da yavaşlamasında sorunlar ortaya çıkabilir. Fren kaliperi bozukken uzun süre araç kullanılmaya devam edilirse fren balataları da kopabilir. Bunun sonucunda frene basamazsınız ve kaza oluşabilir. Bu nedenle aracın ve içindekilerin güvenliği için mutlaka araç bakımlarının yaptırılması gerekir.



Çok Okunanlar

2024-09-20 17:25:28