Siyaset >> Milliyet Siyaset


Kalıcı çözüm siyasi çözümdür


Link [2022-08-17 10:48:19]



Çavuşoğlu, “Rejim siyasi çözüme inanmıyor, askeri çözüme inanıyor. Kalıcı bir çözüm, siyasi bir çözümdür. Biz bunu başından beri söylüyoruz” dedi. Bakan Çavuşoğlu, Letonya Dışişleri Bakanı Edgars Rinkevics ile dün bakanlıkta bir araya geldi. Görüşmelerin ardından düzenlenen basın toplantısında Bakan Çavuşoğlu, “Letonya ile ortak değer ve hedefleri paylaşıyoruz. Ekonomik ilişkilerimizi geliştirmek için çaba sarf ediyoruz. İkili ticaret hacmimiz yaklaşık yüzde 50 arttı. Turizm, kültür, eğitim, bu alanlarda da iş birliğimizi geliştirmek istiyoruz. Letonya ile NATO çerçevesindeki iş birliğimiz de devam ediyor. Ortak coğrafyamızdaki gelişimleri değerlendirdik. Bunun başında Ukrayna’da devam eden savaşı konuştuk. Ateşkesin sağlanması için sarf ettiğimiz çaba hakkında bilgiler verdim. Tahıl ihracatı konusunda sürecin nasıl işlediğini anlattım. Tüm taraflar ile çabalarımızı sürdüreceğiz” dedi.Çavuşoğlu, 13. Büyükelçiler Konferansı’nın ardından yaptığı basın toplantısında Suriye’ye ilişkin sözlerinin Türkiye içerisinde işi kızıştırmak isteyen çevrelerce çarpıtıldığını savundu. “Barıştırma” ifadesini değil, “uzlaştırma” ifadesini kullandığını söyleyen Çavuşoğlu, sözlerinin savaşın sonlanması için Türkiye’nin sarf ettiği çabanın bir yansıması olduğunu aktardı. Suriye için gerçekleştirilen girişimlerden sonuç çıkmamasının nedeninin rejimin ayak diremesi olduğunu aktaran Çavuşoğlu, şu değerlendirmelerde bulundu:

“Rejim siyasi çözüme inanmıyor, askeri çözüme inanıyor. Kalıcı bir çözüm, siyasi bir çözümdür. Biz bunu başından beri söylüyoruz. Üstelik yine BM Güvenlik Konseyi’nin 2254 No lu kararı, Suriye’nin sınır ve toprak bütünlüğüne de vurgu yapıyor. Tıpkı bizim her açıklamamızda vurguladığımız gibi... Hep beraber bir Astana süreci başlattık. Sonrasında Cenevre sürecini tekrar canlandırdık. Astana’da kimler beraber? Rejim ve muhalefet. Bir de garantör ülkeler var... Daha sonra Anayasa Komisyonu kurulması fikri ortaya çıktı. Anayasa Komisyonu sekiz defa toplandı. Amaç yeni bir anayasa yazmak ya da mevcut anayasayı tadil etmek. Mevcut anayasanın tadil edilme amacı ise anayasadaki değişikliklerle beraber ülkeyi seçime götürmek. Tüm bunlar için rejim ve muhalefetin uzlaşması gerekiyor. Benim söylediğim buydu. Farklı bir şey söyledim mi?”

Eli kırılır

Müzakere heyetinin amacının geçiş süreci de dahil tüm süreçleri rejimle müzakere etmek olduğunu ifade eden Çavuşoğlu, şöyle devam etti: “İlk defa rejimle muhalefeti biz bir araya getirmiyoruz. Biz buna çok önemli katkı sağladık. Muhalefet çünkü bize güveniyor. Hiçbir zaman da yarı yolda bırakmadık. Suriye’de kalıcı bir barış ve istikrar için uzlaşının şart olduğunu söylüyoruz. Bunu çarpıtmak isteyenler çarpıtabilir. Çarpıtanların kim olduğunu biliyoruz. Bayrağımıza el uzatanların eli de kırılır. Gerekli açıklamaları Suriyelilerin kendileri yaptı... Suriye’de bizi de tehdit eden bir terör örgütü var. Biz her zaman söylediğimizi söyledik. Bunu kim nasıl yorumlarsa yorumlasın. (Suriye Dışişleri Bakanı ile) Bizim görüşmemiz ayaküstü oldu, Suriye’de kalıcı barışın olması için anayasa platformu dahil gerekli adımlarına atılması gerektiğini vurguladık.”

‘Rusya’ya karşı durmalıyız’

Letonya Dışişleri Bakanı Rinkevics“Baltık devletleri olarak bizim de çok uzun ve acılı bir geçmişimiz var, Rusya Federasyonu ile. Rusya’nın Ukrayna’da attığı adımlar Sovyetler döneminde yaşananlara çok benziyor. Rus vatandaşlarına Schengen Vizesi yaptırımı da yapılmalı. NATO müttefikleri olarak birlikte bir duruş sergilememiz çok önemli. Büyük hedefi gözden kaçırmamamız gerekiyor, Rusya’nın saldırılarının önünde durmamız gerekiyor” ifadelerini kullandı.



Çok Okunanlar

2024-09-22 12:23:52