Eğitim >> Milliyet Eğitim


Jeoteknik Nedir, Ne İşe Yarar? Jeoteknik Mühendisi Ne İş Yapar?


Link [2022-07-22 03:20:19]



Jeoteknik mühendisi yapılacak olan inşaların zemine uygunluğunu test eder. Afetlere yönelik yapıların çökmesi olasılığını da bu kişiler hesaplayarak raporlar.

Jeoteknik Nedir, Ne İşe Yarar?

Demiryolu, enerji santralleri, köprü, baraj, bina ve liman gibi çalışmaların inşa edileceği yerlerin incelemesini yapan alan jeotekniktir. Çalışmalar inşaatın yapılmak istendiği alanda olur ve zemin özelliklerini denetlemeye yöneliktir. Aynı zamanda yapıların güvenli ve ekonomik bir şeklinde yerleştirilmesi için de çalışmalar yapar.

Jeoteknik sayesinde yerleşim yerleri zeminde daha güvenli bir şekilde yapılandırılır. Sonrasında oluşacak afetler için de hesaplamalar yapılmış olduğundan ölüm riski de aza indirilmiş olur. Yapıların inşası öncesi zemin ve tehlikeler ile ilgili tüm ayrıntılar jeoteknik sayesinde tespit edilmiş olur.

Jeoteknik Mühendisi Ne İş Yapar?

Bu kişiler genelde tasarlanan binaların zemine uygun olup olmadığını belirler. Binanın yapılacağı alan ile ilgili araştırmalar yapar ve binanın zemine olan basıncını hesaplar. Binanın zemindeki gerilimine dair oranı ve temel tipini belirlemek için ölçüleri de bu kişiler hesaplar. Oluşabilecek risklerin raporlaması, depreme yönelik analizler ile binanın çökme riskinin hesaplaması ve sızdırmazlık çalışmaları da bu kişilerin görevidir. Jeoteknik mühendisi olmak için üniversitelerin İnşaat ya da Jeoloji mühendisliği bölümlerinden mezun olmak gerekir.



Çok Okunanlar

2024-09-22 02:19:39