Eğitim >> Milliyet Eğitim


Jeosenklinal Nedir, Nasıl Oluşur? Jeosenklinal Tipleri Nelerdir?


Link [2022-02-16 19:31:09]



Jeosenklinal, kıtalar arasında ya da kıta kenarında yer alan, içinde çok kalın depoların biriktiği tortullaşma alanlarıdır. Jeosenklinal Nedir, Nasıl Oluşur? Jeosenklinal nedir ve nasıl oluşur sık sık merak edilerek araştırılan konulardan biridir. Özellikle birçok kişi tarafından da sık sık araştırılan konular arasındadır. Jeosenklinal, kıta kenarında ya da kıtalararasında yer alan, içinde depoların biriktiği çanaklaşma ve tortullaşma alanlarına verilen isimdir. Jeosenklinal, rüzgarların ve buzulların aşındırarak taşıdıkları maddeleri okyanus ya da deniz tabakalarında biriktirerek oluşturdukları tortullaşmalardır. Jeosenklinal Tipleri Nelerdir?

Monojeosenklinal: En basit olan jeosenklinaldir. Kıta kütlelerinin kenarlarında yer alan dar ve uzun jeosenklinallerdir.

Polijeosenklinal: Kıta kenarlarında yer alan ve alanları daha geniş olan jeosenklinallerdir.

Mesojeosenklinal: Kıtalar arasında yer alan ve boyut olarak da okyanuslara yaklaşan geniş birikimlerdir.

Ortojeosenklinaller: Kıtaların dışında olan ve genelde yer kabuğunun katılaşmış olan parçaları arasında yer alan jeosenklinallerdir.

Parajeosenklinaller: Kıtaların kenarlarında ve üzerlerinde yer alan jeosenklinallerdir. Bunlar basınca uğramadıkları için şiddetle kıvrılması mümkün olmayan jeosenklinallerdir.



Çok Okunanlar

2024-09-24 15:34:12