Eğitim >> Milliyet Eğitim


İvmeli Hareket Nedir, Nasıl Hesaplanır? İvmeli Hareket Örnekleri...


Link [2022-06-01 15:57:38]



Cismin ivmesinin zamanla değişmesi sonucu olarak analiz edilmesi zorlaşmaktadır. İvmenin sabit ve düzgün olduğu durumlar, çok genel ve basit olmaktadır. İvme sabit olması durumunda ortalama ivme ani ivmeye eşit olarak kabul edilmektedir.

İvmeli Hareket Nedir?

Çizgide hareket eden bir nesnenin yavaşlaması veya hızlanması, ivmeli hareket anlamını taşımaktadır. Hızı sabit olsa bile bir daire üzerindeki hareket sistemi hızlanmaktadır. Bunun nedeni yönün sürekli olarak değişmesi şeklinde yorumlanmaktadır. Bir zaman aralığında hız vektöründeki değişimin zaman aralığına bölümü, ivmeli hareketi vermektedir. İvmeli hareketin büyüklüğü ve yönü olduğundan, vektörel sayı değeri bulunmaktadır.

İvmeli Hareket Nasıl Hesaplanır?

Hızın zamana bağlı olarak değişimi, ivmeli hareket olarak isimlendirilmektedir. İvmeli hareket hesaplanırken, İvme (a) = Hız (v)/ Zaman (t) formülü kullanılmaktadır. Hızın bir vektör olduğu unutulmamakla birlikte büyüklüğü ve yönü dikkate alınmaktadır. Belli bir hızdaki değişiklik, başka bir hızda veya büyüklükte değişiklik yapabilmektedir. Bununla birlikte bir yön değişikliği olması da beklenmektedir. İvmeli hareket, hızın geçen süreye bölünmesi ile bulunmaktadır. Cismin zaman ve hız grafiğinin eğitimi, ivmeli hareketi vermektedir.

İvmeli Hareket Örnekleri

İvmeli harekete örnek verilecek olursa; ne kadar hızlı giderse gitsin sabit hız ile hareket eden araç, içindekileri rahatsız etmemektedir. Ama ivmeli hareket eden araç içerisinde bu değişim hissedilmektedir. Bunun sebebi yavaşlama veya hızlanma olarak gösterilmektedir. Lunaparktaki hız treni, uçağın kalkışa geçmesi, asansörün ani hareketi ve salıncağın inişe geçmesi gibi durumlar, ivmeli hareket örnekleri arasında yer almaktadır.



Çok Okunanlar

2024-09-22 17:35:28