Siyaset >> Milliyet Siyaset


İsrail’le yeni dönem: Karşılıklı büyükelçi atanacak


Link [2022-08-18 08:36:19]



ANKARA Milliyet -Çavuşoğlu ile Türkiye’ye ilk resmi ziyaretini yapan Kırgız Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Ceenbek Kulubayev, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Kırgızistan Cumhurbaşkanı Sadır Caparov’un Bişkek’te gerçekleştirdiği Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi’nnin dördüncü toplantısının çıktılarını, alınan kararlarda kat edilen mesafeyi ve Ortak Stratejik Planlama Grubu beşinci toplantısının detaylarını görüşmek üzere Ankara’da bir araya geldi.

Çavuşoğlu görüşmenin ardından, İsrail basınına yansıyan normalleşme sürecinde büyükelçi atama kararı alındığı haberlerine ilişkin soruyu şöyle yanıtladı: “Yeni hükümet göreve geldikten ve Herzog cumhurbaşkanı olarak seçildikten sonra, İsrail ile bir diyalog süreci başlamıştı. Sayın Herzog’un Türkiye ziyareti, benim İsrail ziyaretim, Başbakan ve Dışişleri Bakanı Sayın Yair Lapid’in Ankara ziyareti ile süreç devam etti. Havacılık alanında bir iş birliği anlaşması imzaladık. Eylülün başında Karma Ekonomi Komisyonu Toplantısı gerçekleşecek. İlişkilerin normalleşmesi konusunda atacağımız adımlar içinde karşılıklı büyükelçilerin atanması da vardı.”

‘Haklarını savunacağız’

Mevkidaşı Lapid’in 23 Haziran’daki Ankara ziyaretinde büyükelçilerin atanması konusunda “Çalışmaları başlattık” diye bir açıklama yaptıklarını kaydeden Çavuşoğlu “Bu çalışmalar neticesinde İsrail’den de olumlu adım geldi. Türkiye olarak, Tel Aviv’e büyükelçi atama kararı aldık. Önümüzdeki süreçte; kararnamemiz de var, atayacağımız büyükelçiler konusunda isimleri de ve diğer atayacağımız büyükelçiler listesini de Cumhurbaşkanı’mıza arz ettikten sonra, süreç resmen başlayacak. İkili ilişkilerin geliştirilmesi konusunda büyükelçilerin atanması önemlidir. Diğer taraftan her zaman söylediğimiz gibi, Filistin, Kudüs ve Gazze’nin haklarını savunmaya devam edeceğiz. Bu konuda mesajlarımızın, doğrudan büyükelçi seviyesinde Tel Aviv’e iletilmesi önemli olacaktır. Bundan sonra isimlerin belirlenme süreci başlıyor.”

4 yıl sonra ilk

Gazze’ye giden Mavi Marmara gemisine 31 Mayıs 2010’da uluslararası sularda İsrail’in düzenlediği ve 9 Türkiye vatandaşının ölümüyle sonuçlanan saldırıdan sonra büyükelçiler geri çekilmişti.Haziran 2016’da iki ülkenin tazminat ve Gazze’ye insani yardım konularında anlaşmasıyla, ilişkiler yeni atanan büyükelçiler ile canlanmıştı. Çok geçmeden, Aralık 2017’de dönemin ABD Başkanı Donald Trump’ın Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak tanıdığını ilan etmesi ve ABD Büyükelçiliği’nin Tel Aviv’den Kudüs’e taşıma planı sebebiyle tekrar gerilen ilişkiler, büyükelçiliğin açılacağı Mayıs 2018’de Filistinlilerin düzenlediği protesto gösterilerindeki polis müdahalesi sebebiyle yaşanan ölümlerin ardından kopmuştu. Türkiye, Tel Aviv Büyükelçisi Kemal Ökem’i geri çekmişti. İsrail’in geri çağırdığı Ankara Büyükelçisi Eithan Naeh’in görev süresi dolmuş, yerine atama yapılmamıştı.İlişkiler bu sene yeniden canlandı. İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog, mart ayında Ankara’yı ziyaret ederek Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile görüşmüş, iki ülke arasında 2007 yılından bu yana en üst düzey görüşme yapılmıştı.

Erdoğan Lapid’le görüştü

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İsrail Başbakanı Yair Lapid ile bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi.İletişim Başkanlığından yapılan açıklamaya göre, görüşmede Türkiye-İsrail ilişkileri ve bölgesel konular değerlendirildi. Erdoğan, Türkiye-İsrail ilişkilerinin, İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog ve İsrail Başbakanı Yair Lapid’in Türkiye ziyaretlerindeki temaslarında mutabık kalınan çerçevede ilerlemesinden memnuniyet duyduğunu ifade etti.Dün açıklanan karşılıklı olarak büyükelçi atama kararına değinen Cumhurbaşkanı Erdoğan, yeni büyükelçinin atanması konusunda gerekli adımları en kısa sürede atacaklarını söyledi. Erdoğan, Türkiye ile İsrail arasında iş birliği ve diyaloğun sürdürülebilir bir zeminde ve karşılıklı hassasiyetlere saygı temelinde geliştirilmesini desteklediğini dile getirdi.

İsrail: İstikrara katkı sağlayacak

İsrail’de Başbakanlık Ofisi’nden yapılan açıklamada, Türkiye’yle ilişkilerin tamamen normalleştirilmesi kararı alındığı duyuruldu. Açıklamada, “İlişkilerin iyileştirilmesi, iki ülke halkı arasında ekonomik, ticari ve kültürel bağların derinleşmesine ve bölgesel istikrarın güçlendirilmesine katkı sağlayacaktır” denildi.

ABD: Memnunuz

ABD’nin Ankara Büyükelçiliği’ninTwitter hesabından yapılan açıklamada ise “Türkiye ve İsrailin, iki ülke arasındaki ilişkilerin normalleştirilmesi kapsamında karşılıklı olarak büyükelçi atayacağına ilişkin haberleri memnuniyetle karşılıyoruz” denildi.



Çok Okunanlar

2024-09-22 12:38:06