Ekonomi >> Milliyet Ekonomi


‘İsrail’e ihracat 5 yılda 12 milyar dolara çıkar’


Link [2022-12-07 06:28:20]



EKONOMİ SERVİSİ -Heyete ev sahipliği yapan Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mustafa Gültepe, şunları söyledi: “İsrail en çok ihracat gerçekleştirdiğimiz ilk 10 ülke arasında. Sadece son 5 yılda ihracatımızı yüzde 100’ün üzerinde artırarak 6.4 milyar dolara çıkardık. İsrail’den yıllık ithalatımız ise 2 milyar dolarlarda seyrediyor. Kabaca toplam dış ticaret hacmimiz 9 milyar dolar. Önümüzdeki 5 yılda ihracatımızı en az 12 milyar dolara, dış ticaret hacmimizi 15 milyar dolara çıkarabiliriz. Çünkü iki ülkenin üretim gücü ve coğrafi yakınlığı ticaretimizi çok daha büyütebileceğimiz bir potansiyeli barındırıyor.” Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdürü Mehmet Ali Kılıçkaya ise, Türkiye ile İsrail arasındaki ekonomik ilişkilerin istikrarlı bir seyir izlediğini, ekonomik ve ticari ilişkilerin artan ivmesinin tüm ilişkilere olumlu yansıyacağını söyledi.

‘Evimiz kadar yakın’

İsrail Büyükelçisi Irit Lillian, “İki ülke için daha uygun bir iş ortamı yakalamak için buradayız. Son yıllarda hem politik sorunlar hem de tedarik zincirindeki problemler bizi yeni pazarlar bulmaya, yeni iş birliği alanları geliştirmeye zorladı. Yeni bir gerçeklik oluşturmak için üretim süreçlerini dahi değiştirmemiz gereken bu ortamda hem ithalatçılarımıza hem de üreticilerimize destek olmalıyız” dedi. İsrail Ticaret Odaları Federasyonu Başkanı Uriel Lynn ise şöyle konuştu: “Türkiye’yi biz evimiz kadar yakın hissediyoruz. Türkiye’nin ürün çeşitliği çok zengin, fiyat olarak da uygun. Türkiyeile ticareti geliştirmeye büyük özen gösteriyoruz.”

Toplantıya Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdürü Mehmet Ali Kılıçkaya, İsrail Büyükelçisi Irit Lillian, İsrail Ticaret Odaları Federasyonu Başkan Yardımcısı Amir Shani, TİM Başkanı Mustafa Gültepe, İsrail Ticaret Odaları Federasyonu Başkanı Uriel Lynn de katıldı.



Çok Okunanlar

2024-09-20 07:08:14