Yazarlar >> Milliyet


Işık, bilinç ve geometri


Link [2022-07-17 09:07:11]



Sevgili okurlar, astrolojide ışık, bilinç ve geometri birbiri ile yakından ilişkilidir. Astroloji, görme kavramı üzerine inşa edilmiştir. Nitekim ‘horoskop’kelimesi ‘zamanın gözlemi’anlamına gelir. Hora Yunanca ‘zaman’a, skopos ise ‘gözlemci’ye karşılık gelir. Gözlem ise doğrudan ışık ile alakalıdır. Astroloji, astronomi Sanskritçede, Hint dilinde Jyotisha ışığın bilimidir. Görmek ise farkına varmaktır. Ancak farkına vardığımız şeylerin bilincinde oluruz. Horoskop (horoskopos)Helenistik astrolojide yükselen burca karşılık gelir ki bu belirli bir anda, doğu ufkunda görülen, yükselen sembol anlamındadır. Bilincimize doğan şeye de işaret eder.

Astroloji aynı zamanda sayılara, geometrik ilişkilere başka bir deyişle şeyler arasındaki ilişkilere dayalıdır ve bu kavram astrolojinin temelini oluşturur. Zira sayılar aynı zamanda açıları, burçlar ve gezegenler arasındaki ilişkileri açıklar. Örneğin 2 sayısı karşıtlığın, dualitenin, 3 sayısı mükemmelliğin, uyumun işaretidir. 360 dereceyi ikiye böldüğümüzde karşıt (180 derece) açıyı, üçe böldüğümüzde üçgen (120 derece) açıyı buluruz. Doğal olarak 12 burcun hepsi belirli ilişkiler içinde düzenlenmişlerdir, rastgele bir sıralama içinde değildirler. Bu noktada bize önemli bir farkındalık sağlayabilecek bir durum ile karşılaşırız.

Bilinç sıçraması

Yan yana olan burçlar aslında son derece tezat ama birbirini tamamlayan unsurlar içerir. Balık-Koç, Koç-Boğa ya da Boğa-İkizler arasındaki bu ilişkide farkındalık yaratan, bilincimizde sıçrama yaratan gelişmeyi gösteren 30 derece söz konusudur. Helenistik astrolojide yan yana burçlar birbirlerini göremezler yani temel bir açı oluşturamazlar. Açılar görme ilişkisidir. Örneğin Balık-Koç’ta birisu diğeri ateş elementindedir, birideğişken, diğeri öncüdür, biridişi, diğeri erildir. Aralarında hiçbir bağ, ortak yön yoktur. Halbuki karşıt durumda olan Balık ve Başak arasında, pek çok ortak bağ vardır, bu nedenle karşıt burçlar zıt durumları göstermez; belirli bir anlam eksenini anlatırlar.

Yan yana burçlar arasındaki ilişkiyi bilinç sıçramasıyla anlayabiliriz. Farkındalığımızdaki sıçrama kendiliğinden meydana gelmez. Bilincimizde belirli bir yoğunluğa ulaştığımızda, belirli şeyleri iyice kanıksadığımızda, farklı nedenlerle, bu kimi zaman ani bir uyanış, kimi zaman hafif bir hatırlatma ya da ani bir olay, hatta travma ile de gerçekleşebilir. Yan yana olan burçlar arasında böyle bir geçiş söz konusudur. Balık’ta fedakârlık, sınırları kaldırma, vazgeçme ve kabullenme vardır ancak hayatımızda bu yönde bir doyum ya da yoğunlaşma olduğunda ve kendimizi bu bilinç içinde artık tükettiğimizde bir sonraki bilince atlama farkındalığına, yani bir bilinç sıçramasına geçeriz. Bu durum uzun yıllar, nerede ise bir hayat alabilecek bir farkındalıktır, örneğin Balık’ta iradesini teslim eden ve sürekli bir kabullenme yaşayan bilinç, Koç’a sıçrayarak kendini yeniden tanımlamak, iradesini ortaya koymak ve sınırlarını yeniden belirlemek durumunda kalır. Yan yana olan tüm burç bu şekilde birbirine bağlıdır ve bu geçişler arasında çok önemli hayat dersleri vardır.

Burç yorumları

Koç: Duygusal alanda bazı sıkıntılar ya da dağınıklıklar gündeme gelebilir. Düşüncelerinizi pozitif tutmaya özen göstermelisiniz.Boğa:Arkadaşlıklar içinde ve gelecek beklentilerinizde daha gerçekçi ve sorumlu bir havada olabilirsiniz. Uzun vadeli düşünmek gerekiyor.İkizler:Dikkatli ve gayretli olmaya bakmalısınız. Hafta sonu olmasına karşın daha çok sorumluluk ya da mücadeleniz olabilir.Yengeç: Kendinizi geliştirme yönünde daha ciddi düşünebilirsiniz. Yolculuklarda bazı aksiliklerin olması gündeme gelebilir.Aslan: Stresli ve zorlayıcı bir gündesiniz. Ortaklaşa konularda, parasal alanda daha gerçekçi davranmalısınız.Başak:Evlilik ve ilişkiler alanında sakin ve dengeli düşünmelisiniz. Hoşnutsuzluklar ve düşmanlıklar gündeme gelebilir.Terazi: Sorumluluklar ve zaman alabilecek uğraşlar içinde olabilirsiniz. Gerçekçi bir plan yapmaya ihtiyacınız olabilir.Akrep: Kendinizi daha fazla ortaya koymaya çalışabilirsiniz. Ancak bu konuda ve aşk hayatında bazı zorluklar gündeme gelebilir.Yay:Ailevi konulara, toprakla ilgili uğraşlara zaman ayırmanız gerekebilir. Evdeki atmosferi pozitif kılmaya özen göstermelisiniz.Oğlak:Zihinsel açıdan sizi zorlayabilecek durumlar gündeme gelebilir. Düşüncelerinizde daha yapıcı olmaya gayret etmelisiniz.Saka: Harcamalarınızda daha dengeli ve planlı olmaya gayret etmelisiniz. Gereksiz masraflardan kaçınmaya bakın.Balık: Ay burcunuzda ilerlerken sizi daha girişken ve mücadeleci kılıyor. Ancak sağlık ve hedeflerinize özen göstermelisiniz.



Çok Okunanlar

2024-09-23 16:24:40