Eğitim >> Milliyet Eğitim


İse Bağlacı Nedir, Özellikleri Nelerdir? İse Bağlacı İle İlgili Örnek Cümleler


Link [2022-03-23 00:51:08]



Mantık dersinde en sık araştırılan konulardan birisi de ise bağlacıdır. İnternette sıklıkla araştırılan ise bağlacının bilinmesi ve doğru bilgilerin öğrenilmesi de oldukça önemlidir.

İse Bağlacı Nedir?

Mantıkta ise bağlacının diğer bir ismi de koşullu önerme olmaktadır. Tek taraflı olma özelliği taşıyan koşullu önermenin gösterilmesi => şeklinde olmaktadır. Günlük hayatta kullandığımız ise bağlacı ile mantıkta bulunan ise bağlacı büyük benzerlikler de göstermektedir. P ile q önermesinin ise bağlacı ile bağlanması ile oluşan p ise q bileşik önermesinin gösterimi p=>q şeklindedir. Böylece p => q bileşik önermesine koşullu önerme adı verilmektedir.

İse Bağlacı Özellikleri Nelerdir?

Mantık dersinde öğrencilerin karşısına ise bağlacı çok sık çıkmaktadır. Genellikle günlük hayatta kullanılan ise bağlacı ile karıştırılsa da pek çok aynı özellikleri göstermektedir. İse bağlacının sahip olduğu özellikler ise şunlardır:

- İlk ifade doğru, ikinci önerme yanlış ise önerme yanlış olmaktadır.

- İlk ve ikinci ifade doğru ise önerme doğru olmaktadır.

- İlk ifade yanlış ve ikinci ifade de yanlı ise önerme yanlış olmaktadır.

- İlk ifade yanlış, fakat ikinci ifade doğru ise önerme doğru olmaktadır.

- Bir bileşik önermenin modern mantıkta ise önerme ikilemi ile kurulmasıyla doğruluk değeri p ≡ 1 ve p ≡ 0 şeklinde yanlış ve diğer hallerde doğru olmaktadır.

- P' V Q şeklindeki önermenin denk önermesi p => q önermesi olmaktadır.

İse Bağlacı İle İlgili Örnek Cümleler

İse bağlacını daha iyi anlayabilmek için örnek cümleleri incelemek gerekmektedir. Bu anlamda ise bağlacı ile ilgili örnek cümleler şu şekildedir:

- Yağmur yağıyorsa bahçemizde yerler ıslaktır.

Bu önerme p: yağmur yağıyor, q: bahçemizde yerler ıslak önermelerinden elde edilmiş bir koşullu önerme olmaktadır. Yağmur yağdığı zaman bahçemizde yerlerin ıslak olacağı için bu önerme doğru bir önermedir.

- Yağmur yağmıyor ise bahçemizde yerler ıslak değildir.

Bu cümle de diğer cümlede olduğu gibi doğru bir önermedir.

- Yağmur yağmıyor ise bahçemizde yerler ıslaktır.

Bu cümlede diğerlerinden farklı olarak önerme doğru olmamaktadır. Çünkü bahçede yerlerin ıslak olması sadece yağmurun yağmasına bağlı değildir. Bu sebeple '' yağmur yağmıyor ise bahçemizde yerler ıslaktır '' önermesi doğru olmamaktadır.



Çok Okunanlar

2024-09-23 23:28:46