Siyaset >> Milliyet Siyaset


'İlişkilerde dönüm noktası olacak'


Link [2022-03-12 14:51:26]



ASLIHAN ALTAY KARATAŞ Ankara - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, dün Türkiye'ye ziyarette bulunan İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog'u ağırladı. Herzog, 14 yıl aradan sonra İsrail’den Türkiye’ye ilk üst düzey ziyareti gerçekleştirdi. Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde 2 saati aşan baş başa görüşmenin ardından Erdoğan ve Herzog, ortak basın toplantısı düzenledi. Erdoğan, toplantıda özetle şunları söyledi:

DÖNÜM NOKTASI: Bu tarihi ziyaretin Türkiye-İsrail ilişkilerinde yeni bir dönüm noktası olacağına inanıyorum. Müşterek hedefimiz ülkelerimiz arasında ortak çıkarlara dayalı ve karşılıklı hassasiyetlere saygı temelinde siyasi diyaloğun yeniden canlandırılmasıdır. Türkiye-İsrail ilişkilerinin gelişmesi ve güçlenmesi ülkelerimiz açısından olduğu kadar bölgesel istikrar ve barış için de büyük bir öneme sahiptir. Bölgemizde barış, huzur ve birlikte yaşama kültürünün yeniden hakim kılınmasına katkı sağlamak bizim elimizdedir. Pozitif bir gündem üzerinden ikili iş birliği ve bölgesel diyaloğumuzu ilerletebildiğimiz ölçüde fikir ayrılığı yaşadığımız konuları ele almamız da kolaylaşacaktır.

HEDEF 10 MİLYAR DOLAR: Ticaret hacmimiz salgına rağmen yüzde 36’ya yakın bir artış göstererek geçtiğimiz sene 8,5 milyar dolar seviyesine ulaşmıştır. Ortak çabalarımızla bu rakamı 2022’de 10 milyar dolara taşıyacağımıza inanıyorum. Enerji ve enerji güvenliği alanlarında yürütülecek projelerde işbirliğine hazır olduğumuzu sayın devlet başkanına ifade ettim. Son günlerde bölgemizde yaşanan gelişmeler enerji güvenliğinin önemini bir kez daha ortaya koymuştur. Turizm, ileri teknoloji, tarım, sağlık ve savunma sanayi alanlarında ciddi işbirliği imkanlarına sahibiz. Türkiye İhracatçılar Meclisimizin organizasyonuyla 90 kişilik bir heyetimiz 5-8 Mart’ta İsrail’de verimli temaslarda bulundu. Bu faaliyetleri karşılıklı olarak teşvik ederek işbirliğimizi daha da ilerleteceğiz.

FİLİSTİN HASSASİYETİ: Görüşmemizin temel unsurlarından birisi tabiatıyla Filistin meselesiydi. Sayın Herzog ile konuya dair yaklaşımımızı ve hassasiyetlerimizi açıkça paylaştım. Bölgede gerginliğin azaltılmasına ve iki devletli çözüm misyonunun muhafazasına verdiğimiz önemi ifade ettim. Kudüs’ün tarihi statüsüyle Mescid-i Aksa’nın dini kimliği ve kutsiyetinin korunmasına atfettiğimiz önemin altını çizdim. Filistinlilerin sosyal ve ekonomik şartlarının iyileştirilmesinin ehemmiyetine dikkat çektim. Filistin halkına yönelik insani projeler yürüten TİKA ve Türk Kızılayı gibi kuruluşlarımızın faaliyetlerinin devam etmesi hususunda İsrail makamlarının desteğini beklediğimizi özellikle vurguladım. Anti-semitizmin bir insanlık suçu olduğu yönündeki yaklaşımımızı bir kez daha tekrarladım. Türkler ve Museviler yüzyıllar boyunca barış içinde bir arada yaşamanın en güzel örneklerini vermişlerdir. Bu müstesna tarihimize gölge düşürülmesine müsaade etmeyeceğiz.

İKİ BAKAN İSRAİL'E GİDECEK: Dışişleri Bakanımızın hemen bu ziyaretin ardından Filistin’e ve İsrail’e yapacağı ziyareti önemsiyorum. Ardından yine Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanımızın İsrail ziyaretini de önemsiyorum. Ve Türkiye olarak daha önce başlatılmış olan enerji noktasındaki işbirliğini yeniden hayata geçirmek için bu bir fırsattır diye düşünüyorum. Şu anda bizim elimizde 4 tane sondaj gemisi var, 2 tane de sismik araştırma gemimiz var. Ve Karadeniz’de Akdeniz’de bu çalışmaları, işbirliğimizle planlamak suretiyle hayata geçirebiliriz.

‘İleriye bakmayı seçiyoruz’

İsrail Cumhurbaşkanı Herzog ise Türkçe olarak, “Eşim ve ben Türkiye’de misafiriniz olarak bulunmaktan çok mutluyuz” dedi.

Herzog, “Amacımız ülkelerimiz ve halklarımız arasında dostane ilişkilerin gelişmesinin temellerini atmaktır” mesajını verdi. Nazım Hikmet Ran’ın ‘Yaşamaya Dair’ şiirini okuyarak, “Yani öylesine ciddiye alacaksın ki yaşamayı, yetmişinde bile mesela zeytin dikeceksin. Hem de öyle çocuklara falan kalır diye değil. Ölmekten korktuğun halde ölüme inanmadığın için yaşamak yani ağır bastığından. Bugün şairin dediği gibiyiz. Birlikte daha anlamlı bir yaşam seçiyoruz. Geçmişteki anlaşmazlıklar kendi kendine ortadan kalkmaz. Biz birlikte ileriye bakmayı seçiyoruz. Son haftalarda bir kez daha savaşların ne kadar kötü olduğunu ve ülkeler ve halklar arasında köprüler kurmanın önemli olduğunu gördük. Ülkenizde yapılacak önemli zirveye vesile olan çabalarınızı da çok takdir ediyorum” dedi.

Uçakta ‘barış’ mesajı

- Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın daveti üzerine Türkiye’ye gelen Isaac Herzog, 14 yıl aradan sonra İsrail’den Türkiye’ye ilk üst düzey ziyareti gerçekleştirmiş oldu.

- Herzog ve eşi Michal Herzog’u, Ankara Esenboğa Havalimanı’nda Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın ve diğer yetkililer karşıladı. Herzog’un uçağındaki Türk ve İsrail bayraklarının yanı sıra, uçak gövdesinde yer alan Türkçe, İbranice ve İngilizce dilinde “barış, gelecek, işbirliği” yazısı dikkat çekti.

- Herzog beraberindeki heyetle Anıtkabir’i ziyaret etti. Aslanlı Yol’dan yürüyerek Atatürk’ün mozolesine çelenk bırakıp saygı duruşunda bulunan Herzog, ardından Misak-ı Milli Kulesi’ne geçerek Anıtkabir Özel Defteri’ni imzaladı.

Çavuşoğlu 3 Nisan’da gidecek

İsrail Devlet Başkanı Herzog’un ziyaretinin ardından Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu 3 Nisan’da İsrail ve Filistin’i ziyaret edecek. Edinilen bilgiye göre Çavuşoğlu’nun nisan ayının ilk haftasında İsrailli mevkidaşıyla yapacağı görüşmede, iki ülke arasındaki büyükelçi atanması süreci değerlendirilecek. Çavuşoğlu’nun ziyaretinin ardından Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez de İsrail’e ziyarette bulunacak.

Erdoğan, bugün Biden ile görüşecek

Cumhurbaşkanı Erdoğan, bugün ABD Başkanı Joe Biden ile telefonda görüşecek. İletişim Başkanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre, Erdoğan ve Biden bugün saat 18.30'da telefon görüşmesi gerçekleştirecek. Öte yandan Erdoğan, dün Avrupa Birliği Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen ile bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi Görüşmede, Rusya’nın Ukrayna’ya saldırısı ile Türkiye-AB ilişkileri ele alındı.

Almanya Başbakanı Scholz geliyor

Almanya Başbakanı Olaf Scholz, 14 Mart'ta Ankara'ya günübirlik resmi ziyarette bulunacak. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Olaf Scholz'un ikili ilişkiler ve bölgesel meseleleri görüşeceği öğrenildi. Söz konusu ziyaret, 8 Aralık 2021'de göreve başlayan Scholz'un ilk Türkiye ziyareti olacak.



Çok Okunanlar

2024-10-24 03:34:04