Yazarlar >> Milliyet


İKSV-Christie’s iş birliği: Istanbul Calling


Link [2022-09-13 09:42:19]



Hayatımızı güzelleştiren en önemli kurumların başında gelen İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) 2022’de tam 50. yılını kutluyor.

Her şey Dr. Nejat F. Eczacıbaşı’nın İstanbul için kurduğu bir festival hayalinin somutlaşmasıyla 1972’de başladı.

Bir İstanbul Festivali’nden 50 yılda güncel ve klasik müzik, sinema, sahne sanatları, güncel sanat ve tasarım alanlarında düzenlediği binlerce etkinlikte on iki milyonu aşkın izleyiciyi ağırlayan bir kuruma dönüştü.

Türkiye’de festival ve bienal olgusunun yerleşmesine, benimsenmesine katkıda bulundu.

Dünyanın önemli sanatçı ve topluluklarını İstanbul’da ağırladı, yurt dışında Türkiye’nin sanatsal üretimini yansıtan etkinlikler düzenledi.

Kültür-sanat aracılığıyla Türkiye’nin uluslararası bağlarının güçlenmesinde önemli rol oynadı.

Ödüller ve yapım desteklerinin yanı sıra verdiği eser siparişleriyle sanatı ve sanatçıları destekledi.

Araştırmalar yürüterek, raporlar hazırlayarak ve iş birliği projeleriyle, kültür politikalarının geliştirilmesi, kültür yönetiminin çeşitlenmesi ve güçlenmesi için çalıştı.

Kabul etmek lazım, sürdürülebilirlik en iyi olduğumuz konuların başında gelmiyor, işte tam da bu yüzden Türkiye’de kâr amacı gütmeyen bağımsız bir kurumu 50 yıldır yaşatabilmek büyük bir başarı.

Hatırlayacaksınız, İKSV’nin Four Seasons Bosphorus’ta gerçekleşen 50. yıl kutlamasında Christie’s Müzayede Evi’nin yönettiği destek yarışında şimdiye kadar Venedik’teki Türkiye Pavyonu’nda işleri yer alan sanatçılardan Sarkis, Ayşe Erkmen, İnci Eviner, Ali Kazma ve Cevdet Erek’in bağışladıkları eserler satıldı.

Elde edilen gelir Venedik’teki bir sonraki Türkiye Pavyonu’na destek fonuna aktarıldı.

İKSV50. yılında, başarılı genç sanatçıları ödüllendirmeye, desteklemeye, onlara alan açmaya devam edeceğini o zaman açıkladı.

Hedef, gençleri çalışmalarına daha fazla dâhil etmek.

Çünkü İKSV gençlerin hayatlarına kültür ve sanatla umut ve ilham katmayı çok önemsiyor, yeni üretimleri desteklemenin bu yönde büyük önem taşıdığına inanıyor.

Şimdi İKSV 50 yıllık tarihinde ilk kez böyle bir projeye imza atıyor, Londra’da Christie’s ile İKSV Genç Sanatçı Fonu yararına Istanbul Calling başlıklı bir açık artırma gerçekleştirmeye hazırlanıyor.

Christie’s ilk defa ana müzayedelerinin içerisinde Türkiye’den bir kurum yararına satış yapıyor ve ilk kez Türkiye’den bu kadar büyük bir grup sanatçının eserlerini Frieze haftasında koleksiyonerlerle buluşturuyor.

Peki ama hangi sanatçılar?

Mehmet Güleryüz, Shirin Neshat, Rasim Aksan, Burçak Bingöl, Elif Uras, Aslı Çavuşoğlu, Gözde İlkin, İrfan Önürmen, Taner Ceylan, Ebru Döşekçi, Ahmet Doğu İpek, İhsan Oturmak, Seçkin Pirim ve Yağız Özgen.

Ayrıca seçkideki 24 eser arasında Beauford Delaney’nin daha önce hiç gün ışığına çıkmamış Gülriz Sururi ve James Baldwin portreleri de yer alıyor.

Christie’s Londra, bu eserler için 24-28 Eylül tarihlerinde özel bir ön gösterim sergisi düzenliyor.

Müzayede ise Frieze haftasında 11 Ekim’de Londra’da gerçekleşecek.



Çok Okunanlar

2024-09-22 02:13:07