Eğitim >> Milliyet Eğitim


İkizkenar Üçgen Nedir? Özellikleri Ve Formülleri


Link [2022-03-24 18:31:09]



İkizkenar üçgen, iki kenarı eşit olan bir çokgendir. İkizkenar üçgenlerin iç açısı 180 derecedir. İkizkenar Üçgen Nedir? İkizkenar üçgenin iç açıları toplamı 180°'dir ve iki kenarı da birbirine eşittir. İkizkenar üçgenin taban üzerinden yan taraflara doğru paralel bir şekilde çizilen doğruları vardır ve uzunlukları birbirine eşittir. Eğer tabanın uzantısından yan yerlere dikmeler çizilirse bunların uzunluklarının birbirine eşit olması gerekir. Özellikleri ve Formülleri İkizkenar üçgenin özellikleri şu şekildedir:

İkizkenar üçgende ikizkenarlara ait olan yükseklikler, kenarortaylar, açıortaylar ve kenar orta dikmeler birbirlerine eşittir.

İkizkenar üçgende üçüncü kenarın üzerindeki herhangi bir yerden ikizkenara inen dikmelerin toplamdaki uzunluğu, eş kenarlara köşeler tarafından inilen yüksekliklerin tüm uzunluğuna eşittir.

İkizkenar üçgende üçüncü kenarın üstündeki herhangi bir noktadan ikizkenar üçgene çizilen paralellerin toplamdaki uzunluğu ikizkenarların uzunluklarına eşittir.

Üçüncü kenara ait olan yükseklik, kenarortay, kenar orta dikme ve açıortaydır.

İkizkenar üçgenlerde tepe açısının açıortayı ayrıca yükseklik ve kenarortay olarak kabul edilir.

İkizkenar üçgenlerin yüksekliğini bulmak için Pisagor formülünü kullanmak mümkündür. İki kenarı ve iki açısı eş olan üçgenlerde de; /AB/ = /AC/ ve m(B) = m(C) olarak kabul edilir. Tabana ait yükseklik, açıortay ve kenar ortay eşit ise; h(a) = V(a) = n(a)'dır. İkizkenar üçgenin formülleri biyoloji, matematik, kimya ve fizik alanlarda sıkça kullanılır. Ayrıca matematik ve mimarlık bölümlerinde de formüller oldukça önemlidir. İkizkenar üçgenin formülü dışında özel durumlarda kullanılacak formülleri de öğrenmek gerekir.



Çok Okunanlar

2024-09-23 19:21:45