Sağlık >> Milliyet Sağlık


İdeal Varlık Nedir? Felsefede İdeal Varlık Örnekleri Nelerdir?


Link [2022-07-24 18:56:19]



Çeşitli felsefi disiplinlerde ideal varlık, farklı şekillerde ele alınmıştır. Din felsefesinde, idealizmde ve metafizikte ideal varlık, mutlak hakikat şeklinde tanımlanır. Determinizm ve pozitivizm gibi felsefi disiplinlerde ise ideal varlık reddedilir. Bu akımın temsilcilerine göre sadece gözlemlenebilen somut varlıklar gerçektir.

İdeal Varlık Nedir?

Duyular aleminde, herhangi bir karşılığı olmayan, ancak zihninde tasavvur ya da hayal edilen varlıklara ideal varlık denir. Platon'a göre, sadece ideal varlıklar gerçektir. Duyular algılanabilen her şey geçici olduğu için sahtedir.

Platon ideal ve reel varlık arasındaki farkı mağara alegorisi ile açıklar. Bir mağaranın duvarlarına vuran gölgeler, reel varlıklardır. O gölgelerin duvara yansımasını sağlayan güneş ise, ideal varlık olarak tanımlanır. Bu bağlamda, reel varlık, ''gölge varlık'' ve ''araz'' olarak adlandırılmıştır. İdeal varlığın diğer isimleri ise ''cevher'' ve ''öz''dür.

Felsefede İdeal Varlık Örnekleri Nelerdir?

1- Tanrı

Her şeyi yoktan var eden Tanrı, en mükemmel varlıktır. O gözle görülmese bile varlığı sezgi, duyu ve akıl yoluyla kanıtlanabilir.

2- Melek:

Melekler de ideal varlığa örnek olarak gösterilebilir.



Çok Okunanlar

2024-09-19 11:03:08