Eğitim >> Milliyet Eğitim


Hüsn-İ Hat Nedir, Nasıl Yapılır? Hüsn-İ Hat Malzemeleri Nelerdir?


Link [2022-06-01 20:23:55]



Hüsn-i Hat, çeşitli yerlerde kurs olarak verilmektedir. İsteyen hobi, isteyen güzel sanat amacı ile gerçekleştirebilir. Burada yer alan Hat, Arapça çizgi demektir. Sanatın kendine özgü şekilleri ve kuralları bulunmaktadır. Geçmişten gelen bir miras olarak halen günümüzde Hüsn-i Hat sanatı devam etmekte ve öğretilmektedir..

Hüsn-i Hat Nedir?

Hüsn-i Hat, yazı ve çizgilerden oluşan güzel sanattır. Arap harfleri çerçevesinde oluşan çizgiler, ortaya güzel bir eser çıkarmaktadır. Ortaya çıkan bu güzel yazı eserine de Hüsn-i Hat denilmektedir. 6 farklı çeşidi vardır. Bunlar;

Kufi Hat

Sülüs Hat

Nesih Hat

Rika Hat

Reyhani Hat

Tevki Hat

Hüsn-i Hat Nasıl Yapılır?

Hüsn-i Hat, ilk aşamada hattatlık yapan usta kişilerden alınacak olan bir eğitim, kurs ile yapılabilir. Belirli kural ve şekillere sahip olan Hüsn-i Hat sanatı öğrenmek sabır ve zaman isteyen bir süreçtir. Bu süreçte Arap harfleri iyi tanınmalıdır. Hat sanatında harfler belirli semboller haline getirilir. Daha sonrasında harfe uygulanır. Gözlem, kendini geliştirmek ve hayal gücüne dayalı olarak gelişir. Çünkü ortaya çıkan eserler, hattatın hayal gücünü de yansıtır.

Hüsn-i Hat Malzemeleri Nelerdir?

Hüsn-i Hat, malzeme bakımından bir kaç temelden oluşur. Hüsn-i Hat malzemeleri şunlardır;

Kalem

Kalem tıraş

Makta (kamış kalemlerin ucunu kesmek için kullanılır)

Mühreleme (kağıdı düzelten alet)

Ahar (kağıdı boyamak için)

Mürekkep

Likaa (hokkalara konulan ipek)

Hokka



Çok Okunanlar

2024-09-22 17:32:20