Eğitim >> Milliyet Eğitim


Hücre Döngüsü Nedir, Nasıl Gerçekleşir? Hücre Döngüsü Evreleri Nelerdir?


Link [2022-07-25 05:44:19]



Hücrenin işleyişinde meydana gelecek herhangi bir bozukluk yapıların tümünde olumsuz sonuçlara sebep olacaktır. Bu yapının oluşumlarından biri de Hücre Döngüsü dur.

Hücre Döngüsü Nedir?

Bir hücrede oluşan, hücrenin yaşamı boyunca devam eden olaylar sırası hücre döngüsü şeklinde tanımlanır. Ökaryotik hücrede, somatik hücre döngüsünde mitotik ve interfaz olacak şekilde iki adım vardır.

Nasıl Gerçekleşir?

İnterfaz sırasında hücre büyür ve temel metabolik fonksiyonlar gerçekleşir. DNA’sını kopyalar ve mitotik hücre bölünmesine hazırlar. Daha sonra mitoz ile sitokinez sırasında hücrede peş peşe nükleer ile sitoplazmik materyaller bölünür. Böylelikle, orijinal üst hücre ile aynı olan iki alt hücre oluşur. Hücre döngüsü, organizmanın büyümesinde, hasarlı bir hücrenin değişmesinde ve yaşlı olan hücrenin yenilenmesinde oldukça önemlidir.

Hücre Döngüsü Evreleri Nelerdir?

M Evresi: Mitoz bölünmenin yaşandığı evredir. Sitokinez ile M evresi son bulur. Sitokinez ise, bir hücreden iki hücrenin meydana gelmesidir.

G1 evresi: Sitokinez sonrasında yeni doğan hücre boyutu normal hücrenin yarısı şeklindedir. G1 evresindeki hücre uygun boya gelene kadar büyür. Daha sonra hücre S evresinde bölünmeye gider ve G0 evresine geçer.

G0 evresi: Bu evrede hücre, protein sentezlemesiyle sekresyonu yapar. G0 kısmı kalıcı olmamakla beraber uygun sinyal alındığında S fazına geçer ve bölünebilir.

S evresi: DNA e DNA replikasyonunun iki katına ulaştığı evredir.

G2 Evresi: Mitoz için oldukça kritik olan enzimlerin sentezlenmesi burada yapılır. Tamamlanması eksik kalan ya da hatalı DNA sentezi kontrolü yapılır. Hatalı DNA’nın ise mitoz alanına girişi engellenir.



Çok Okunanlar

2024-09-21 20:23:15