Eğitim >> Milliyet Eğitim


Homeros İlyada Destanı Nedir? Kısaca Konusu Ve Özeti


Link [2022-03-21 15:51:10]



Destanlarda olağanüstü konulara yer verildiği bilinmektedir. Bundan dolayı destanların ilgi çekmesi çok kolay olmaktadır. Milletleri derinden etkileyen birçok olayın destanlarda sıkça geçtiği görülmektedir. Tabi bu olaylar anlatılırken etkileyici bir dil kullanılır. Özellikle tarih öncesi çağların Tanrıları ve Tanrıçaları sıkça destanlarda yer almaktadır.

Homeros Kimdir?

Homeros, Antik Çağ'da yaşamış olan bir ozan olarak bilinmektedir. İyonyalı olan yazarın İlyada ve Odysseia destanları Batı edebiyatının ilk büyük eserleri olarak bilinir. Homeros'un Smyrna bölgesinde yaşadığı düşünülür. Bu bölgenin günümüzdeki İzmir olduğu görülmektedir.

Homeros'un ismi Antik Yunancaya göre 'köle' anlamına gelir. Bu kişi hakkında bilginin ise sınırlı olduğunu söyleyebiliriz. Bir rivayete göre Homeros'un Truva Savaşı sırasında yaşadığı düşünülür. Tabi bu sadece rivayet olarak bilinmektedir. Ayrıca Homeros'un kör olduğu söylenir. Bunun yanında Homeros'un gerçekte var olup olmadığı da meçhuldür.

Homeros İlyada Destanı Nedir?

Homeros'un yazmış olduğu İlyada Destanı, Truva Savaşı hakkında bilgiler veren bir destandır. Homeros'un yazmış olduğuna inanılan destanda çok etkileyici bir dil kullanılmıştır. Tabi bu eser destan olduğu için olağanüstü unsurlar sıkça yer almıştır. Destanda genel olarak Truva Savaşı'na katılan insanlar hakkında söylenceler yer almaktadır. Ayrıca bu destan koşukla yazılmış olan bir destandır.

Homeros tadından yazılmış olan İlyada ve hatta Odysseia Truva Savaşı'nın çarpıcı yanlarını anlatmaktadır. Tabi Truva Savaşı hakkında birçok söylence olduğu da bilinmektedir. Yani hangi söylencenin doğru olduğunu bilmek son derece zordur. Yazılan destandan dolayı Homeros'un gerçekten yaşayıp yaşamadığı belli değildir. Eğer Homeros gerçekten yaşadıysa Truva Savaşı zamanlarında yaşamış olmalıydı.

Kısaca Konusu ve Özeti

Yunancada Truva'nın bir adı da İlios olarak bilinir. Bundan dolayı Homeros'un eseri İlyada adını almıştır. İlyada eserinin konusu ise Truva Savaşı'nın 10. yılındaki dört günü anlatmaktadır. Bundan dolayı tüm savaşın eserde anlatılmadığı görülmektedir.

Eserin özetinde 'Aşil'in Öfkesi' ön plana çıkmaktadır. Kral Agamemnon ve savaşçı Aşil hiç anlaşamamaktadır. Bundan dolayı Aşil başına buyruk hareket etmektedir. Truva Savaşı'nda Aşil Truvalı bir kızı kaçırır. Ancak Agamemnon kızı ondan ister. Aşil kızı ona verir ama öfkesi dinmez. Bu savaşa Tanrı ve Tanrıçaların karışması ile durum iyice farklı bir boyuta gider.



Çok Okunanlar

2024-09-24 01:31:49