Eğitim >> Milliyet Eğitim


Hipokampus Nedir, Görevleri Nelerdir? Hipkampus Nerede Bulunur?


Link [2022-05-25 07:52:54]



İnsan beyninin pek çok bölümü bulunmaktadır. Bunlardan birisi de hipokampus olmaktadır. Şekli deniz atına benzeyen hipokampusun pek çok görev ve işlevleri bulunmaktadır.

Hipokampus Nedir?

Hipokampus hafıza açısından çok önemli bir role sahip beyin bölgesidir. Hipokampusta nöron ve sinaplarının nasıl organize olduğu hücresel ve sistemsel bir şekilde araştırmaya tabi tutulmuştur. Ayrıca bu bölge beyin yapılarının arasında nöbetlere, kalp ve damar sorunlarına en hassas yapıdır. Hipokampus kişilere mekaniksel ve bildirimsel anılar süreci iki tür hafıza ve almalarında yardımcı olmaktadır Bildirimsel anılar gerçek olaylar ile ilgili olandır. Mekaniksel ilişki hatıraları ise yol ve rotaları içermektedir.

Hipokampus Görevleri Nelerdir?

Hipokampus hatırlatmanın ve hafıza oluşturmanın merkezi olarak kabul edilmektedir. Yapılan ilk araştırmalara göre hipokampus koku almaya yönelik bir bölümü olarak belirtilmiştir. Fakat daha sonraları hipokampusn hafızaya yönelik bir merkezi olduğu ortaya konulmuştur. Dolayısıyla beynin en hassas bölgesi olarak kabul edilmektedir.

Hipokampus bölgesinde zarar gören kişilerin hatırlama kaybının olması ve bu nedenle b bölgenin iyi korunması gerektiği bilinmektedir. Anıların tamamen silinmesi söz konusu olmasının dışında kısa süreli veya uzun süreli hafıza da tehlikeye girmektedir. Bu nedenle hipokampusun hatırlatma görevi olduğu söylenebilir.

Hipokampus Nerelerde Bulunur?

Hipokampus tepki ve duygu fonksiyonları ile ilgili olan limbik sistemin bir bölümüdür. Limbik sistem korteksin kenarında bulunmaktadır. Ayrıca hipotalamus ve amigdalayı içermektedir. Beynin bir parçası olan hipokampus beynin alt bölümünün iç kıvrımında yer alan temporal lob olarak da bilinmektedir.



Çok Okunanlar

2024-09-23 01:36:48