Sağlık >> Milliyet Sağlık


Hipervolemi Nedir, Neden Olur? Hipervolemi Belirtileri Nelerdir, Tedavisi Nasıl Yapılır?


Link [2022-07-06 00:40:20]



Genellikle ödem ile birlikte gelişen nefes darlığı ile birlikte ortaya çıkan bir hastalıktır. Nefes darlığına neden olana en yaygın durum ise akciğerde sıvı birikmesidir. Dikkate alınması gereken bir hastalık olduğu için belirtilere dikkat etmek teşhis ve tedavi için oldukça önemlidir.

Hipervolemi Nedir?

Vücutta olması geren sıvı miktarından daha fazla birikmesi olayına hipervolemi denir. Diğer bir değişle kanda olan sıvının fazla olması durumu olarak da isimlendirilebilir. Vücutta fazla ödem birikmesi akciğeri kötü bir şekilde etkileyebilir ve bu durum beraberinde nefes darlığı gibi sıkıntılı hastalıkları getirebilir.

Hipervolemi Belirtileri Nelerdir?

Hipervoleminin olması ile birlikte vücutta bazı belirtiler meydana gelmektedir. Bu belirtiler şu şekilde sıralanabilir;

Ayaklarda, ayak bilekleri, bilek ve yüz gibi bölgelerde şişkinlikler meydana gelir.

Vücutta kramp, baş ağrısı ve mide şişkinliği gibi bir takım rahatsızlıklar meydana gelir.

Kanda aşırı derecede sıvı miktarı olduğu için kan dolaşımı yüksek tansiyona neden olur.

Ciğerlere fazla sıvı gidip ödemin birikmesinden dolayı nefes darlıkları oluşur.

Aşırı sıvı kalp atışını hızlandırdığı için kalp rahatsızlıkları meydana gelebilir. Bu durum kalp kaslarına zarar verebilir ve kalp boyutlarını arttırabilir.

Neden Olur?

Çoğu zaman, hipervolemiye neden olan durumun böbreklerinizle ilgili olduğu söylenir. Bunun nedeni, böbreklerin tipik olarak vücudunuzda ne kadar tuz ve sıvı olduğunu dengelemesidir. Tuzu tuttukları noktada, vücudun tamamıyla sodyum içeriğini arttırırlar, bu da sıvı maddenizin artmasına neden olur.

Tedavisi Nasıl Yapılır?

Hipervolemi tedavisi, durumun nedenine bağlı olarak bir kişiden diğerine farklılık gösterir. Genel bir kural olarak, hipervolemisi olan tüm bireylere, fazla sıvıyı ortadan kaldıran ilaçlar olan bir tür diüretik verilir. Aşırı durumlarda, uzman diyaliz (böbreklerden sıvının atılması) ve parasentez (göbeğinden sıvının çıkarılması) önerilir. İlk olarak doktorunuz diyet sodyum tüketiminizi azaltmanızın gerekli olduğunu söyleyecektir.



Çok Okunanlar

2024-09-20 12:42:59