Gündem >> Milliyet


‘Hedef Türkmen gazını getirmek’


Link [2022-12-14 05:38:19]



Aslıhan Altay Karataş / Ankara - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye-Azerbaycan-Türkmenistan Devlet Başkanları Zirvesi’ne katılmak üzere Türkmenistan’a gitti. Türkmenistan’a hareketiöncesinde Esenboğa Havalimanı’nda basın toplantısı düzenleyen Erdoğan, özetle şunları söyledi:

ANA GÜNDEM ENERJİ: Ortak tarih, dil ve kültür bağlarımızın olduğu Azerbaycan ve Türkmenistan ile işbirliğimiz her geçen gün daha da güçleniyor. Dayanışmamızı daha da geliştirme potansiyeline sahip olduğumuz aşikardır. İlişkilerimizi güçlendirmeye yönelik çalışmalarımızda mevcut bölgesel ve küresel gelişmelerin sunduğu imkanları da göz önünde bulunduruyoruz. Avaza Zirvesi bu gayretlerimizin en yeni ve somut örneğidir. Enerji, ulaştırma ve ticari konular zirvemizin ana gündem maddelerini teşkil edecektir. Bu vesileyle ayrıca ilişkilerimizin ahdi zeminini kuvvetlendirmek üzere muhtelif anlaşma metinlerini de imzalayacağız. Böylelikle enerji, ulaştırma, ticaret, ekonomi, gümrük, eğitim, bilim ve kültür alanlarından sorumlu kurumlarımız arasında etkin işbirliği mekanizmalarını desteklemiş olacağız.

TÜRK ASRI İÇİN ÇALIŞIYORUZ: Avaza’daki görüşmelerimizde bölgesel ve küresel meseleler hakkında da fikir teatisinde bulunacağız. Maksadımız sadece 3 ülke halkı için değil, kardeş Türk devletleri ve bölgemiz için daha müreffeh ve güvenli bir gelecek inşa etmektir. Başta Türk Devletleri Teşkilatımız olmak üzere çok taraflı platformlardaki işbirliğimizin geliştirilmesi de hedeflerimiz arasındadır. Zirvede alınacak kararların bu gayretlerimizde bizlere yardımcı olacağına inanıyorum. 21. yüzyılın bir Türk Asrı olması için çalışmaya, dayanışmamızı artırmaya, kardeşliğimizi her alanda perçinlemeye devam edeceğiz.

GÖRÜŞMELERİ YAPACAĞIZ: (Zirvede Türkmenistan gazının Türkiye üzerinden taşınması konusunda gelişme olacak mı?) Aslında bu konuyu Sayın Berdimuhammedov ile daha önceki bir araya gelişimizde görüştük. Ve bu konuda kendisinin hassasiyetlerini de gördüm. Bu Avaza Zirvesi zaten ağırlıklı olarak bu doğal gaz konusundaki adımı atmaya yöneliktir. Bunun için tabii Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanım da bu zirvede bizimle beraber olacak. Orada bu görüşmeleri yapacağız. Bir diğer tarafta daİlham Bey’in olması bu süreç için önem arz ediyor. Bunları orada üçlü olarak konuşacağız. Temennim odur ki Türkmen gazını ülkemize Hazar üzerinden getirelim.

RUSYA İLE ORTAK ADIM: (Putin ile görüşmede Soçi Mutabakatı’ndaki 30 kilometre derinlik şartını hatırlattınız. Suriye’nin kuzeyine yönelik kara harekatı olacak mı?) Bu işin adresi, bu işin tarihi verilmez, fakat Soçi Mutabakatı’nda Sayın Putin ile vardığımız hedefler belli. Bunu kendisine tekrar hatırlattım. Ve hedefimiz özellikle sınırdan güneye malum bizim 30 kilometrelik derinlikte bir hedefimiz var. Zira buralardan ülkemiz sürekli olarak maalesef teröristlerin adeta tehdidi altında kalıyor. Son zamanlarda bu ciddi manada çoğaldı. Ve bunlara karşı sessiz kalmamız mümkün değil. Yani Pençe Kilit ile neyse attığımız adımlar, aynı şekilde Suriye’nin kuzeyinde zaman zaman topraklarımıza karşı yapılan saldırılara sessiz kalmamız da mümkün değil. Ve bunu da uyarıyoruz, hatırlatıyoruz ve dost Rusya ile birlikte buradaki atacağımız adımlarda birlikte beraber karar ve belki de uygulamayı yapma noktasında kendisinden destekleri de istedik. Ve bu konuda asla taviz veremeyiz. Çünkü terör tehdidi altında olan ülkemdir ve ülkemin terör tehdidi altında olması için de kimseden herhalde izin alacak da değiliz.

‘Destek işimizi kolaylaştırır’

Erdoğan, MHP lideri Bahçeli ile görüşmesine ilişkin“Cumhur İttifakı olarak Devlet Bey’le etraflıca birçok konuyu görüştük. Şu bir gerçek, ikimizin oyu parlamentoda anayasa değişikliğine yeterli değil. Bu konularla ilgili olarak gerek başörtüsü meselesi gerek aile konusu, bu konularda anayasa değişikliği hususunda parlamentodaki diğer partilerin destek vermesi işimizi kolay kılacaktır. Onun için de grubumuz bu çalışmaları Cumhur İttifakı ile beraber yürütüyor. Temennimiz odur ki, parlamentodaki diğer partilerin vereceği destekle bu anayasa değişikliğini yapabilecek sayıya ulaşalım ve anayasa değişikliğini de bu şekilde yapalım” dedi.



Çok Okunanlar

2024-09-20 01:06:54