Gündem >> Milliyet


Hastane binaları 36 yaş gençleşti


Link [2022-12-13 07:20:19]



HANDE ATILGAN Ankara - Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, TBMM Genel Kurulu’ndaki bütçe görüşmelerinde, Türkiye’nin en büyük şehir hastanesi olan Etlik Şehir Hastanesi’nin açılması sebebiyle kapatılmasından endişe duyulan Dışkapı Eğitim ve Araştırma, Sami Ulus Çocuk Eğitim ve Araştırma ile Onkoloji Eğitim ve Araştırma hastanelerinin yenilenerek, daha yüksek yatak kapasitesiyle hizmete devam edeceğini açıkladı. Bakanlık verilerine göre 31 ile yayılan şehir hastanesi ağıyla, hastane binalarının ortalama yaşı 19 yılda 49’dan 13’e düştü.

Kamu-özel iş birlikleri (KÖİ) ve genel bütçeden yapımı tamamlanan 20 şehir hastanesinin yanı sıra inşaatı ve ihale süreci devam eden 11 hastaneyle birlikte buralardaki toplam yatak kapasitesi 48 bin 160’a ulaşacak. Bu hastaneler, Bakanlığa bağlı 165 bin yatağın yüzde 78’i olan “otel konforundaki nitelikli yataklar”la oluşturuluyor. Ayrıca hastaneler, “verimli ve akıllı” tasarım şartı sebebiyle, “trijenerasyon” sayesinde kendi enerjisini üretmesi, depreme dayanaklı olması, yanık üniteleri gibi özellikli sağlık hizmetlerini yurt geneline yayması gibi uygulamaları da beraberinde getiriyor.

31 ile yayıldı

İlki 2017’de Yozgat’ta açılan şehir hastanelerinin en büyüğü eylül ayında Ankara Etlik’te açılırken, şehir hastaneleri ağı 31 ile yayıldı. Halihazırda faaliyette olan 20 hastane; İstanbul’daki dört ve Ankara’daki iki hastanenin dışında, Adana, Bursa, Elazığ, Eskişehir, Isparta, Kayseri, Konya, Manisa, Mersin, Tekirdağ, Yozgat, Balıkesir, Kahramanmaraş ve Erzurum illerinde bulunuyor. Aydın, Samsun, Antalya, Denizli, Ordu, Sakarya, Şanlıurfa, Gaziantep, İzmir, Kocaeli ve Kütahya’da 11 hastanenin yapımı devam ederken, İstanbul Sancaktepe, Diyarbakır, Mardin, Trabzon ve Rize’de yapılacak 5 hastane ise ihale ve proje aşamasında.



Çok Okunanlar

2024-09-20 05:51:42