Yazarlar >> Milliyet


Hassas dişler için doğru ağız bakımının ipuçları


Link [2022-11-03 22:32:19]



Özellikle sıcak veya soğuk yiyecekler yerken veya içerken, diş fırçalarken hassasiyetten kaçınmak zordur. Bazen de diş temizliği tedavileri yapıldıktan sonra özellikle derin diş temizliğinde diş hassasiyetinin artması normal olabilir. Zamanla bu his azalır. Bunun sebebi diş taşları ile örtülü, diş kökü ve köke yakın bölgelerin temizlik sonrası hava ve yiyeceklerle temas eder hale gelmesi bunun sonucunda da ısı farklılıklarının sinirlere daha fazla aktarılmasıdır. Tükürüğümüzün içindeki mineraller birkaç gün içinde ısı iletimini sağlayan dentin tübüllerini doldurarak dişlerin hassasiyetinin normale dönmesini sağlayacaktır.

Ancak eğer diş kökleri diş taşlarının verdiği zarara bağlı olarak açığa çıkmışsa kök yüzeyindeki hassasiyetin ortadan kalkması bir diş hekimi müdahalesi ile mümkün olabilir. Bu da genellikler zorlu bir süreçtir, tabii bu noktada aklımız "O zaman dişlerimi temizletmeyeyim ki hassasiyet olmasın’" düşüncesi gelebilir. İlk bakışta işe yarar 'kurnazlık' gibi görünse de temizlenmeyen diş taşları zamanla daha da büyüyerek 1-2 sene içinde dişlerinizin kaybına yol açabilir.

Hassas diş ve diş etleri için ipuçları

• Yukarı aşağı ve dairesel hareketlerle biriken tüm tartarları ve bakteri plağını temizlemek için fırçalamayı yaklaşık 2-3 dakika devam ettirin.

• Temizlerken diş etine fırça ile hafifçe masaj yapın.

• Bakteri plağının birikmesini önlemek için orta-sert bir diş fırçası kullanmanız ve hem dişleri hem de diş etlerini nazikçe fırçalamanız önerilir.

• Fırçanın ulaşamadığı diş arası yüzeylerdeki bakteri plağını temizlemek için diş ipi kullanın.

• Ek olarak, diyetimizi C vitamini ile güçlendirerek hasarlı diş eti dokusunu onarmaya yardımcı olabilirsiniz. Dişlerinizi düzenli bir şekilde fırçaladığınız sürece şişmiş, hassas veya kanayan diş etleri zamanla kademeli olarak iyileşecektir. Bu belirtilerin devam etmesi halinde diş hekimine gitmeyi ihmal etmeyin ve ertelemeyin.



Çok Okunanlar

2024-09-20 16:45:33