Eğitim >> Milliyet Eğitim


Haber Yazısı Nedir, Özellikleri Nelerdir? Haber Yazısı Nasıl Yazılır?


Link [2022-07-25 05:44:19]



Haber yazısı yazan kişiler gazetecilik ya da yazarlık mesleğiyle ilgilenmektedir. Haber yazısı yazarlıkta sadece bir kategoridir. Bazı kişiler haber yazıları yazmayı tercih ederken bazı kişiler köşe yazıları yazmayı tercih edebilir. Bu durum yazarın uzmanlık dalı ve tercihiyle ilgilidir. Diğer kişiler ise okuma isteği doğrultusunda haber yazılarını sıklıkla okumaktadır.

Haber Yazısı Nedir?

Halka duyurulmak üzere yazılan, televizyon, radyo, gazete ve dergi gibi yayın organlarının kullanıldığı, belirli zaman aralıklarını kapsayan yazılara haber yazısı denmektedir. Bu sebepten dolayı haber yazıları iletişimin en büyük desteğidir. Haber yazıları çeşitli kategorilere ayrılır. Basit haber, karmaşık haber, genel haber ve özel konulu haberdir. Buradan da anlayacağımız gibi bu kategoriyi haberin türü belirlemektedir.

Haber Yazısının Özellikleri Nelerdir?

Haber yazısının özellikleri şöyle sıralanmaktadır;

Haber yazısında anlatılanlar ilgi çekicidir.

Yanlış anlaşılmalara yer verecek cümleler kullanılmamaktadır.

Yazar tarafsızdır ve yorumlarına haber yazısında yer vermez.

Bu yazılar neredeyse toplumun büyük bir bölümünü ilgilendirmektedir.

Akıcı, açık, duru ve kolay anlaşılır yazılardır.

Haber yazıları hem önemlidir hem de günlüktür.

Haber Yazısı Nasıl Yazılır?

Haber yazısı yazmak için kurallar ve özellikler bilinmelidir. Haber yazısının özellikleri ve kurallarının dışına çıkılmamalıdır. Öncelikle haber taslağı hazırlanırken haber ayrıntılardan arındırılmalıdır. Kısaca yazı açık ve net hale getirilmelidir. Yazıda yer alan cümleler ise gösterişten uzak olmalıdır. Yani okuyan halk ne okuduğunu anlamalıdır.

Kelimeler genele uygun seçilmelidir. Haber yazılarında yer alan metinde bir haber örgüsü vardır. İşte bu haber örgüsü tutarlı olmalıdır. Yani metinde yer alan cümleler birbiriyle çelişmemelidir. Genel anlamda haber yazısı yazabilmek için bu olgulara dikkat edilmelidir.



Çok Okunanlar

2024-09-21 20:24:32