Dünya >> Milliyet Dünya


Güneyde düello


Link [2022-12-12 09:00:19]



DIŞ HABERLER - Ukrayna’daki savaş, ülkenin güney bölgelerinde şiddetlenmeye başladı. Nitekim Rusya insansız hava araçları (İHA) ile Odesa’yı hedef alırken, Kiev yönetimi de Melitopol’e yönelik saldırılar düzenledi. Ukrayna ordusu önceki gün Odesa’da 10 Rus İHA’sını düşürdüğünü ancak 5 İHA’nın enerji tesislerini hedef aldığını, bunun sonucunda da yaklaşık 1.5 milyon insanın elektriksiz kaldığını söyledi.

Ukraynalı yetkililer, Odesa’da İran yapımı İHA’larla önemli altyapı tesislerinin vurulduğunu belirtirken, Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, “Odesa bölgesindeki durum oldukça zor” dedi. Zelenskiy, yayınladığı video mesajda, “Ne yazık ki bölgeyi hedef alan saldırılar kritikti. Elektriği geri getirmek günler sürüyor” dedi. Moskova yönetimi Ekim ayından bu yana füze ve İHA saldırılarıyla Ukrayna’nın enerji altyapılarını vuruyor.

Melitopol şehrinin sürgündeki Ukraynalı belediye başkanı Ivan Fedorov, Rus kontrolündeki kente yönelik bir saldırı düzenlendiğini, çok sayıda “işgalcinin” öldürüldüğünü bildirdi. Rus yetkililer de, kentte büyük bir yangın olduğuna dair bazı görüntüleri servis etti. Moskova yanlısı yetkililer, füze saldırıları sonucu iki kişinin öldüğünü ve 10 kişinin de yaralandığını söyledi. Moskova tarafından atanan Zaporijya bölgesi valisi Yevgeny Balitskiy ise, “Hava savunma sistemleri iki füzeyi durdurdu. Ancak dört füze hedeflerine ulaştı” dedi. Balitskiy, Ukrayna’nın Himars füzeleriyle düzenlediği saldırıda “dinlenme tesisinin” insanların yemek yediği bir sırada vurulduğunu da sözlerine ekledi.

‘Pentagon izin verdi’

Öte yandan İngiliz “The Times” gazetesi, Pentagon’un Ukrayna’ya “Rusya toprakları içindeki hedefleri vurması için yeşil ışık yaktığı”nı iddia etti. Gazetenin Pentagon’daki bir kaynağa dayandırdığı haberde, “ABD, artık Ukrayna ordusunu Rusya topraklarındaki saldırılardan caydırmak için uğraşmıyor. Washington Moskova ile ilişkilerin daha da kötüleşmesinden artık o kadar da korkmuyor” denildi.

Rusların Kiev başta olmak üzere ülke çapında kritik enerji altyapı tesislerine çok sayıda füze saldırısı düzenlenmesinin ardından Ukrayna’nın Rusya içindeki hedeflere yönelik uzun menzilli saldırılarının ABD tarafından “zımnen” onayladığı, Washington’un artık Kiev’e daha uzun menzilli silahlar tedarik etme olasılığının daha yüksek olduğunu da öne sürülüyor. The Times haberinde, söz konusu kaynağın “Ukrayna’ya silah sağlarken artık tek bir kısıtlama var: Ukrayna Silahlı Kuvvetlerinin uluslararası savaş kurallarına uyması Cenevre Sözleşmelerini ihlal etmemesi. Washington, Kiev’in bu koşulları yerine getirdiğinden emin” ifadelerine yer verdi.



Çok Okunanlar

2024-09-20 08:53:59