Yazarlar >> Milliyet


Gün batımında Kordon’da


Link [2022-08-23 16:12:19]



Bu aralar bir Ege seyahati planlıyorsanız İzmir’i atlamayın çünkü bu güzel şehir size aynı anda çok şeyi yaşatacak. Aradığınız manzarayı bulabileceğiniz gibi, merakınız varsa tarihle de iç içe olacaksınız. En güzeli de tüm bunları yaparken İzmir lezzetlerinin tadını çıkarmak.

Güzel ülkemin en güzel liman kentlerinden biri İzmir’dir. Gelen her kültürün kendinden bir iz bıraktığı şehirdir burası. Ülkenin, dünyanın neresinden gelirlerse gelsinler bir süre sonra “İzmirli” olunan şehridir. Teknelere “marina”dır ve umarım karavanlara “karina” olacaktır İzmir. Karina gemi omurgası aslında ama ben bir karavan alanına çok yakıştırıyorum bu kelimeyi. Tabii bu sadece şehri yönetenlerin vizyonerliği ile değil, biz karavancıların isteğiyle de olacak. Afyon belediyesi yapmış böyle bir alan. Darısı İzmir’in başına. Elbette denize yakın olmak, doğanın kucağında uyanmak şahane ama bazı yerler var ki, mutlaka gezilmeli, ille görülmeli. İzmir’e geçerken bir uğrayın. Çok kültürlülüğünü, sizi kucaklayan samimiyetini, özgür ruhunu yerinde görün, yaşayın! Karavanınızla şehir içinde güvenle kalabileceğiniz yerler var, merak etmeyin.

Üç adres

İnciraltı Kent Ormanı güzel bir yer mesela. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin ücretsiz otopark alanı. Halen birçok karavana ev sahipliği yapan, temiz, düzenli ve denize yakın. Ayrıca tramvay ve otobüsle dilediğiniz yere ulaşım imkanı var.

İkinci alternatif Bornova Aşık Veysel rekreasyon alanı. Burası da şehrin her yerine ulaşım kolaylığı olan güzel bir lokasyon. Üçüncü seçenek Karşıyaka sahilde, Bostanlı Pazaryeri’nin tam karşısındaki otopark. Bu alan da düzenli ve vapur dahil şehrin her yerine ulaşım kolaylığı olan denize sıfır harika bir yer. Eğer Karşıyaka’yı seçerseniz akşam İzmir’in en güzel günbatımını izlemeyi unutmayın. Ve bilin ki, manzarayı yalnız izlemeyeceksiniz. Hemen yanıbaşınızdakilerle çabucak kaynaşacak, günbatımından sonra geç saatlere kadar süren bir muhabbetin içinde bulacaksınız kendinizi. Ve sabah bir bakmışsınız artık siz de İzmirlisiniz. Konaklama alanı olarak seçtiğiniz tüm alanlarda tuvalet var ancak su, elektrik imkanı yok haberiniz olsun.

Terra Madree Anatolia!

Eğer eylül ayında gelirseniz İzmir’e ve bu tarihler 2 -12’si gibiyse, Slow Food önderliğinde iki yılda bir İtalya’nın Torino kentinde gerçekleşen “Terra Madre” gastronomi fuarı 2022’de İzmir’de gerçekleşecek. İzmir merkez ve tüm ilçelerini kapsayacak bu organizasyonu bir program edinerek karavanınızla gezebilirsiniz.

Paha biçilmez

Demem o ki, bu aralar bir Ege seyahati planlıyorsanız İzmir’i atlamayın çünkü bu güzel şehir size aynı anda çok şeyi yaşatacak. Aradığınız manzarayı bulabileceğiniz gibi, merakınız varsa tarihle de iç içe olacaksınız. Bence en güzeli de tüm bunları yaşarken, yazımın başında da söylediğim kültürel zenginliğin gastronomisini de tanıyacaksınız. Mardinli’den midye, Niğdeli’den söğüş, Diyarbakırlı’dan çorba, Giritli’den kabak çiçeği dolması, Manisalı’dan kebap yiyeceksiniz. Ve bu insanlara nerelisin diye sorduğunuzda, alacağınız yanıt önce İzmirli, sonra da asıl geldiği memleketi olacak. Görülmeye değerdir güzel İzmir, bir de yaşarsan paha biçilmezdir.

Şimdi giyin parmak arası terliklerinizi, spor ayakkabılarınızı, yanaştırın karavanınızı denize doğru ve atın kendinizi güzel İzmir’in kollarına.

Eğer gelirseniz @fedonundukkani Instagram hesabımdan bana ulaşın, ben de eşlik edeyim size.

Güzel İzmir’i birlikte gezelim.

Kalın sağlıcakla...

Havasını içinize çekin

Cumhuriyet Meydanı’ndan limana kadar yürüyün. Kordon havasını içinize çekin. Dilerseniz sahilde bir restoranda yiyin akşam yemeğinizi. Gün batımı Kordon’ dan başka güzeldir. Bu sefer bir farklılık yapın, çipura, levrek değil de güzel bir dil şiş tadın.

İzmir lezzetlerini tadın

Kokoreç, midye dolma, söğüş, boyoz ve İzmir bomba tatlısı yiyin. Kokoreç için Asım Usta (Çamdibi) ve Baki Usta’yı (Şemikler) öneririm. Boyoz için Alsancak Kıbrısşehitleri Caddesi’nde Dostlar Fırını, bomba için de aynı cadde üzerinde Çelebi Unlu Mamüller tavsiyemdir. Kemeraltı’nda Esnaf Lokantası Mahmut Usta ille ziyaret edilmeli. Hisarönü Şabbalicisi de atlanmamalı. Numan Pide, Kumrucu Apo, Abacıoğlu Han içinde Ayşa da listeye dahil edilmeli.

Kemeraltı, Havra, Agora

Eğer İzmir’deysen Kemeraltı Çarşısı’nı mutlaka gezmelisin. Neredeyse 2 bin 500 yıllık Kemeraltı Çarşısı Helenistik dönemden beri kentimizin alışveriş merkezi. Yaklaşık 2 bine yakın tescilli tarihi bina var. Aynı zamanda içinde kiliseleri, camileri sinagogları ile 3 dinin de ahenk içinde uzun yıllar yaşadığı bir bölge. Bu çarşıyı gezerken kendinizi ona bırakın, kaybolun içinde... Sonra Havra sokağından İkiçeşmelik yokuşuna doğru gidin, manavların, balıkçıların, peynircilerin arasından geçerek çarşının hemen yanıbaşında bulunan Agora Antik Kenti’ni de görün. Tarih içinde tarihi yaşayın!

İzmir Kuş Cenneti

Eğer Karşıyaka’da kalmayı tercih ederseniz İzmir Kuş Cenneti’ni ziyaret edin. Flamingoları ve daha birçok kuş türünü doğal ortamlarında izleyin. Gitmişken Avrupa’nın en büyük hayvanat bahçesini de ziyaret edebilirsiniz. Ayrıca, kuş cenneti girişinde bulunan Tuzla Balık’ta güzel bir akşam yemeği de yiyebilirsiniz.

Yeşilova Höyüğü

İzmir’in ilk doğduğu yer Yeşilova Höyüğü. Halen kazı devam ediyor. Kazı alanında bulunan müzeyi ücretsiz ziyaret edebilir sonra da hemen yakınındaki Dönerci Vedat Usta’da şahane bir döner yiyebilirsiniz.



Çok Okunanlar

2024-09-22 18:26:47