Siyaset >> Milliyet Siyaset


Görüşmeler yapıcı geçti


Link [2022-03-28 10:51:08]



ANKARA Milliyet - Akar'ın açıklamalarından satır başları şöyle:

BİR AN ÖNCE ATEŞKES SAĞLANMALI: (NATO Zirvesi) Sayın Cumhurbaşkanımız orada hem ülkemizle hem NATO ile alâkalı konularda çok önemli görüş ve değerlendirmelerini aktardılar. Önemli teklif ve talepler oldu. Bunların oradaki diğer üyeler tarafından çok dikkatli ve hassas şekilde takip edildiğini görmekten memnuniyet duyduk. Türkiye Cumhuriyeti devleti artık uluslararası arenada özne haline gelmiş bir ülke. Buna bağlı olarak etki ve ilgi alanımız genişlemiş bulunuyor.

HAYIR DEMİYORLAR: Sahayla alâkalı olarak taraflardan çok değişik bilgiler geliyor. Biz bunları olabildiğince dikkatli şekilde değerlendiriyoruz. Ama açık olan bir şey var ki iki taraf da görüşmelere kesin bir şekilde hayır demiyor. Bu, umut verici bir durum. Biz buradan hareketle insani durumun giderek kötüleşmekte olduğunu da tespit ederek bir an önce buna son vermek için iki lider arasında muhtemel bir görüşmeyi teşvik ediyoruz. Cumhurbaşkanımız ev sahipliği yapabileceğini, üçlü görüşmeye katılabileceğini, kolaylaştırıcı olarak elimizden geleni yapabileceğimizi tekrar tekrar dile getirdiler.

UÇAKLAR ORADA KALACAK: Mariupol'de kritik durum var. Rusya ve Ukrayna tarafı ile sürekli temaslarımızı sürdürüyoruz. Cumhurbaşkanımız Brüksel'deki zirvede Macron ile görüşme yaptı. Orada 2 uçağımız var. Maalesef insani yardım bıraktıktan sonra dönüşleri sırasında taarruzlar başladı, uçağımız orada kaldı. Herhangi bir yanlışlık olmaması bakımından emniyetli şekilde uçuş imkânı doğuncaya kadar uçakların orada kalması konusunda Rusya ve Ukrayna tarafı ile mutabık kaldık.

Kongreye aktaracaklar

F-16’larla ilgili süreç hem satın alma, hem bunların modernizasyonu. İlgili dairemiz, Amerika’nın Ankara’daki ateşesine gerekli formları doldurmak suretiyle yabancı askeri satışlar kapsamında bu, müracaat yapıldı. Bundan sonra Amerikalı muhatabamızla yaptığımız konuşmalar oldu. Ve bilahare Türkiye’ye iki kez heyet gönderdiler. Bu heyetler bizim heyetlerimizle görüştüler, konuştular. Heyetlerarası görüşmeler gayet olumlu, yapıcı geçti. Ancak sürecin tabii kendi iç çalışmalarını yaptıktan sonra kongre boyutu var. Amerika Savunma Bakanlığı’nın iç çalışması ve bunun akabinde sözkonusu çalışmaya bağlı olarak kongreye yöneltecekleri metni bekliyoruz, onu takip ediyoruz.

Montrö’yü uyguluyoruz

Karadeniz’deki sükûnet, istikrar ortamı devam ediyor. Karadeniz’de Montrö’nün herkes için yararlı olduğunu muhataplarımıza söylüyoruz.

Mehmetçik ile bir araya geldi

Katar’daki Halid Bin Velid Kışlası’nda görevli Mehmetçik’le bir araya gelen Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, terörle mücadele operasyonlarında 24 Temmuz 2015’ten bu yana toplam 33 bin 926 teröristin etkisiz hale getirildiğini açıkladı. Konuşmasının ardından Bakan Akar, Mehmetçik ile karavanadan yemek yedi. l Katar DHA



Çok Okunanlar

2024-10-23 15:25:14