Eğitim >> Milliyet Eğitim


Genel Oy Nedir? Genel Oy Hakkı İlkesi İlk Kez Ne Zaman Ortaya Çıkmıştır?


Link [2022-07-26 15:36:19]



Yetişkinliğe ulaşmış her vatandaşın oy kullanma hakkına devlet tarafından elde etmesi genel ve oy olarak bilinir. Bu durum hem siyasi partiler hem de diğer seviyeler kapsamında farklı alanlarda öne çıkar.

Genel Oy Nedir?

Farklı ülkelerin kanunlarına göre yetişkinlik yaş dönemini geçen her bireyin, oy hakkını devlet tarafından alması genel oy olarak ifade edilebilir. Almış olduğu bu oy hakkı sayesinde özgür şekilde istediği partiye oyunu kullanır. Özellikle maddiyat ya da cinsiyet gibi hiçbir farka bakılmaksızın, her birey eşit olarak bu oy hakkını alma imkânına sahiptir. Bazı ülkelerde oy kullanma hakkı 18 yaş olurken, bazı illerde 20 veya daha fazla olabilir.

Genel Oy Hakkı İlkesi İlk Kez Ne Zaman Ortaya Çıkmıştır?

Oy hakkı dünyanın farklı bölgelerinde 16'ncı Yüzyıldan sonra ortaya çıkmıştır. Bu durum yavaş yavaş şekillenmiş ve öncelikle yüksek seviyedeki kişilere verilmiştir. Daha sonra Avrupa üzerinde dünyanın birçok farklı bölgesine geçerek genel oy hakkı herkese verilmiştir. Türkiye'de ise 1934 kanunu üzerinden seçme seçilme hakkı ile beraber genel oy hakkı elde edilmiştir. Bu sayede yetişkinlik dönemine geçen her birey genel oy hakkını kullanır.



Çok Okunanlar

2024-09-21 16:57:56