Yazarlar >> Milliyet


Gelecek program: BASE


Link [2022-09-23 23:36:22]



Yoğun bir kültür-sanat haftasından sonra şimdi de sırada önümüzdeki hafta gerçekleşmesi planlanan BASE var.

Hatırlayacaksınız, BASE, altı yıl önce genç sanatçılar için yeni bir fırsat olarak ortaya çıktı.

Yeni mezun sanatçıların işlerini sergilemeleri için yeni bir platform oldu.

Daha ilk yılında beş günde 10 bin kişi tarafından ziyaret edildi.

20 şehirde 31 üniversiteden 108 sanatçıya ait 116 yapıta ev sahipliği yaptı.

Aslında BASE, bir fuardan çok bir sanat buluşması.

Tüm Türkiye’nin yeni mezun olan sanatçılarını ilk kez İstanbul’da Galata Rum Okulu’nda, daha sonra ise Akaretler Sıraevler’de aynı çatı altında bir sergide buluşturdu, sonra farklı mekânlara taşındı.

Her yıl Mardin’den Antalya’ya, Batman’dan Kayseri’ye 20 şehirden, 30 üniversiteden, 100 sanatçıya ait yüzlerce yapıta ev sahipliği yaptı.

Resim, seramik, video, heykel, yerleştirme, fotoğraf, baskı, cam ve grafik tasarım gibi pek çok farklı sanat dalından yapıtlar sergilendi.

“Çok büyük bir mezuniyet sergisi gibi” diye özetlediler BASE’i.

BASE Talks’ta birbirinden değerli konuşmacıları da ağırladılar.

Bu ilham verici konuşmaları dinlemek de artık yeni nesil sanatçıların işlerini gösterebileceği bir platform olduğunu görmek de yeni işleri incelemek de ilham vericiydi.

Daha sonra BASE’in yaratıcıları Ali Kerem Bilge, Aslı Boduroğlu ve İdil Bilge, “Türkiye’nin ilk çok kapsamlı online sanat platformu ve arşivi olan yeni girişimimiz Kolekta’yı hayata geçirmenin heyecanı içindeyiz” dediler.

Kolekta, 400’den fazla sanatçıyı, 30’u aşkın galeri ve alternatif sanat alanını, yaklaşık 3 bin 500 sanat eserini dijital ortamda www.kolekta.com.tr adresinde bir araya getirdi.

“Fiziksel mesafenin arttığı bugünlerde sanatı daha erişilebilir kılmanın önemini bir kez daha anlarken, herkes tarafından ulaşılmasının eskiden daha öncelikli bir hale geldiğine inanıyoruz. Gün geçtikçe büyüyecek bu ağ sayesinde sanat alanlarının ve sanatçıların güncel eserlerine kolaylıkla erişmenizi, her ne kadar mekân içerisinde deneyimlemenin yeri ayrı olsa da, zaman ve mekândan bağımsız da görebilmenizi sağlayacak tek bir adres yaratmayı hedefliyoruz” diye de eklediler.

Sonra ise BASE, farkı seçkilerle karşımıza çıktı, hem İstanbul’da hem Bodrum’da.

Türkiye’nin dört bir yanından yeni mezun sanatçı adaylarını sanatseverlerle bir araya getiren BASE’in yeni edisyonu ise ‘İz ve İletişim’ başlığıyla 28 Eylül-2 Ekim’de Akaretler Sıraevler No: 15-17’de gerçekleşecek.

Peki ama hangi genç sanatçıların işleri sergilenecek?

Sojörn (Müge İrem Beyazıt & Ekin Ünal), Abdullah Orhan, Albina Onay, Ayşe Beyza Türker, Ayşe Coşkun, Ayşe Gürkaş, Ayşe Şevval Işık, Ayşe Uluçay, Bengisu Kaya, Berkay Görgü, Betül Ercan, Büşra Aycı, Büşra Baba, Cansever Coşgun, Çiğdem Erkin, Çiğdem Sarıçiçek, Çiğdem Şenyürek, Damla Özge Eflatun, Dilek Doğan, Elif İlayda Bekdemir, Fatma Tuzluca,Fatoş Dikenova, Ferhad Salman, Fırat Payan, Fıtnat Zor, Gökçe Burla Yıldız, Gülsüm Kılıç, Hakan Balaban, Hazal Arol, Hicret Ayaz İpek, Hülya Aydın, Hüseyin Güler, Işıl Kapu Özsakabaşı, İlayda Çam, İlayda Ersalan, İlksen Biçer, İrem Sezer, İrem Karagöz Terzi, İrem Yılmaz, İsmail Burak Balcı, Kahraman Turan, Kenan Filiz, Kübra Kılıç, Lal Doğa Karakaş, Lale Yılmaz, Mahmut Akdemir, Maria Roza, Murat Kosif, Mustafa Yılmaz, Münevver Göçmen, Nadide Gürcüoğlu, Neval Tarım, Okyanus Çağrı Çamcı, Ozan Dursun, Ömer Akif Yeldan, Pelin Bulu Yılmaz,Robin Şeyhmus Çoban, Rozerin Etik, Safahan Bayram, Samet Alış, Sanem Odabaşı, Sesil Beatris Kalaycıyan, Tanay Toygun Yumuşak, Tolga Çınar, Tuba Birişik, Tuğbars Dağlı, Vedat Özgümüş, Yaşar Cem Yünür, Yıldız Seyhan, Yusuf Efe Temiztürk, Zeynep Demirhan, Zeynep Erkman, Zeynep Habiboğlu.

Hatırlatalım, ön izleme ise 27 Eylül’de olacak.



Çok Okunanlar

2024-09-21 21:06:10